• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Günde 2,5 bardak süt, boyu 3 yılda 3 cm uzatıyor

Günde 2,5 bardak süt, boyu 3 yılda 3 cm uzatıyor
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre...

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun olduklarının gözlemlendiğini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun olduklarının gözlemlendiğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel M üdürlüğü ve TETRA PAK'ın ortaklaşa düzenlediği "Sağlık için, sağlıklı süt için" semineri gerçekleştirildi.
Prof. Dr, Besler, seminerde yaptığı konuşmada, sütün sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerek, çocukların günde 2 bardak süt içerek günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayabildiklerine dikkati çekti.

Osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığın önlenebilmesi için hayatın her döneminde süt içmenin önemine vurgu yapan Besler, "Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zeka ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da yaptığı konuşmada, süt içmenin önemi kadar sağlıklı süt tüketmenin de gereğine vurgu yaptı.

Sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına karşın uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmaların üremesi içi açık bir ortam haline geldiği uyarısında bulunan Ünal, Türkiye'nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını, sonuçların sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içerdiğini anlattı.
Ünal, son olarak Hacettepe Üniversitesi tarafından Ankara Piyasasında Satılan, İşlem Görmüş (UHT ve pastörize) ve Görmemiş (sokak) Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi araştırmasında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünün incelendiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Ünal, yine aynı araştırma sonuçlarına göre açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığın ın ortaya çıktığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Serhat Ünal, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğini ayrıca süt kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybettiğini ve bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geldiğini bildirdi.

Seminerde bir sunum yapan oyuncu Toprak Sergen de sağlıklı nesiller için sağlıklı süt tüketimini teşvik etmek ve toplumu açık sütün tehditleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla 2001 yılından bu yana Tetra Pak Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen seminerlerle ve eğitimlerle toplam 56 ilde, yaklaşık 6,5 milyon kişiye ulaşıldığını belirtti.

Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Müdürü Verda Telyaz da sütün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, sü tün işlenmesi ve paketlenmesinin şirket olarak kendilerine ticari bir kuruluştan çok daha fazla bir sorumluluk yüklediğini ifade etti.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Ömer Doğan Çimenlik ise, salonu dolduran yaklaşık 100 kişinin dinlediklerini eş ve dostlarına anlatarak, bu önemli ve sağlık açısından hayati bilgileri daha fazla kişiye ulaştırmakla yükümlü olduklarını söyledi.
Seminer sonunda katılan ailelere, süt ve bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim