• BIST 9710.99
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Güneş ışınlarından gözlerinizi koruyun

Güneş ışınlarından gözlerinizi koruyun
Baharın gelişiyle yüzünü daha fazla gösteren güneşin, göz sağlığını tehdit eden ultraviyole (UR) ve infra red (IRA) ışınlarına karşı daha dikkatli olmak gerekiyor.

Dünyamıza ulaşan ultraviyole ışınlarının yazın, kışa oranla üç katına çıktığını belirten uzmanlar, gerekli tedbirler alındığında bu durumun oluşturduğu risklerin en aza ineceğine dikkat çekiyor.

Atmosfer, zararlı ışınların büyük bir kısmını filtre etmesine rağmen, gün ışığında göze zarar verecek derecede UV (daha küçük dalga boyundaki) ve IR (daha büyük dalga boyundaki) ışınlara engel olamıyor. 80'li yıllardan bu yana sıkça gündeme gelen ozon tabakasındaki incelme ve bunun sonucunda yeryüzüne daha fazla zararlı ışının ulaşması sağlık açısından önemli bir risk teşkil ediyor. Bu zararlı ışınların içinde özellikle UV-C'nin gözler için çok zararlı olduğunu hatırlatan Avrupagöz Aksaray Başhekimi Op. Dr. Said Edipsoy konuyla ilgili şunları söylüyor: “Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser, konjanktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir. Ultraviyole ışınlarının katarakt oluşumu riskini artırdığı da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda."

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takmadan güneşe çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Edipsoy, bu konudaki hassasiyetin çocuklar söz konusu olduğunda bir kat daha artması gerektiğini belirterek şöyle devam ediyor: "Güneş gözlüğünü aksesuar olarak değil, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak takılması gerektiğini küçük yaşlardan itibaren küçüklere aşılamalıyız. Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az."

Zararlı ışınlardan korunmak için gözlerimizi kısmak, gözlerimizi kaçırmak yerine uzmanların önerilerini dikkate alıp ideal bir güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Güneş gözlüğü camının UV korumalı ve polarize cam olmasına özen gösterilmeli. Ayrıca gözde tam koruma sağlayabilmesi için, üstten, yandan ve yansıyan ışınlardan da koruyacak şekilde dizayn edilmiş olması avantaj sağlayacaktır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim