• BIST 9524.59
  • Altın 2490.344
  • Dolar 32.5138
  • Euro 34.7207
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Güneş kremini nasıl kullanmalı!

Güneş kremini nasıl kullanmalı!
Yaz geldi, güneş kendini iyice gösterdi ve güneş kremlerine olan talep gün geçtikçe artıyor.

Ancak yapılan araştırmalara göre çoğumuz güneş kremi kullanmayı bilmiyoruz. Medikal Estetik Doktoru Dr. Nihat Dik, güneşten korunmak için, herhangi bir güneş kremini alıp cildinize ovalaya ovalaya sürmek kremin etkilerini neredeyse sıfıra düşürüyor. SPF değerlenin etkisini göstermesi için nerenize ne kadar süreceğinizi mutlaka bilmelisiniz, yoksa 50 SPF’lik bir krem 2 SPF etkisi gösterir” diyerek uyarılarda bulundu.

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Dik açıklamalarına şöyle devam etti; İngiltere merkezli The Restoration of Appearance and Function Trust adlı derneğin yaptırdığı araştırmanın sonucuna göre, güneş kremini ovalayarak vücudunuza sürerseniz sıfıra yakın bir koruma sağlar, etkinliği çok düşer. Estetik görünmek için güneş kremlerini hemen vücudumuza yediriyoruz ama bu şekilde koruma tabakasını incelttiğimizin farkına bile varmıyoruz. Cildimiz bu ince tabaka yüzünden neredeyse güneş ışını ile direk karşı karşıya kalıyor. Ayrıca bu şekilde krem vücuttaki kırışıklıklar ya da ter bezlerinin içine iyice girerek birikiyor ve koruma özelliği neredeyse sıfıra düşüyor. Oysa güneş kremini cildimize yedirmeden, ovalamadan sürersek koruma etkisi maksimumda kalıyor.

Bir de genellikle geçen seneden kalma güneş kremlerimizi sakladığımız yerden çıkarır, o seneyi de eski kremimizle geçirmek isteriz. Ama güneş kremleri 6 ay tazeliğini ve etkileyiciliğini korur. Bu yüzden son kullanma tarihi geçen kremlerinizi kullanmamalı, mutlaka atmalısınız.

GÜNEŞ KREMİ NE KADAR SÜRÜLMELİ

Güneş kremi kullanırken yaptığımız bir diğer yanlış ise hemen bitmesin diye az az sürmek. Oysa yeterli miktarda sürülmezse güneş kremleri üzerlerinde yazan SPF değerlerini gösteremiyorlar. Örneğin yüz bölgesine en az yarım tatlı kaşığı güneş kremi sürülmelidir. Daha az uygulama SPF 50 değerindeki bir kremin SPF 2,7’lik bir etki göstermesine yol açacaktır. Bu nedenle tüm güneş kremlerinde bolca uygulayınız diye yazar. Uygulamayı yeterli aralıklar ile tekrarlamamak da aynı sonuca yol açar.

Güneş kremlerinin etkisini tam göstermesini istiyorsanız yüz ve boyuna yarım tatlı kaşığından fazla, göğüs bölgesi, kollarınıza, sırt bölgesi, bacaklarınıza ise bir tam tatlı kaşığından fazla uygulamalısınız.

Kullanacağınız kremlerin onayları da çok önemli. Sağlık Bakanlığı ya da FDA onaylı laboratuarlarda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Cildiniz güneşte lekelenebilir, sivilceler artabilir. Bu sebeple bitkisel leke ve sivilce önleyici etkisi olması da bir artıdır. Arbutinin leke, semizotunun sivilce önlemeye yardımcı etkisi vardır. Artık günümüzde anti-aging etkili güneş kremleri de bulunuyor, güneşin cildi çabuk yıprattığı bilinir. Bu sebeple anti- aging etkili, nemi hapseden aleo vera içeren güneş kremlerini de tercih edebilirsiniz.

Ama ne yaparsanız yapın yine de güneşin dik açıyla dünyaya geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmasının tehlikeli olduğunu unutmamalısınız. Şapka, gözlük gibi sizi güneşten koruyacak aksesuarları da kullanmalısınız.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4379 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim