• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Güneşe Bakmak Körlük Riskini Artırıyor

Güneşe Bakmak Körlük Riskini Artırıyor
güneş ve ultraviyole ışınlarının gözleri tehdit ettiğini belirterek, hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmaması ve ultraviyole blokajı yapabilen güneş gözlüklerinin alınması gerektiğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Orhan, güneş ve ultraviyole ışınlarının gözleri tehdit ettiğini belirterek, hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmaması ve ultraviyole blokajı yapabilen güneş gözlüklerinin alınması gerektiğini söyledi. ANKARA (ANKA) - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Orhan, güneş ve ultraviyole ışınlarının gözleri tehdit ettiğini belirterek, hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmaması ve ultraviyole blokajı yapabilen güneş gözlüklerinin alınması gerektiğini söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Orhan ANKA'nın sorularını yanıtladı. Güneş ve ultraviyole ışınlarının göz yüzeyinde hassasiyete, kuruluk, batma, kızarıklık ve yanma şikayetlerine yol açtığına işaret eden Orhan, "Göz kuruluğu güneş ışığının tetiklemesiyle gözyaşının buharlaşması sonucunda artar ve gözün ön yüzeyinde kabarık ve düzensiz yapılanmaya neden olur" diye konuştu. Ultraviyole ışınların aynı zamanda göz merceğinde katarakt gelişimine ve sarı nokta diye bilinen retina tabakasında hasara ve olumsuz etkilere sebep olduğuna dikkat çeken Orhan, "Hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmamalıdır, görme hücrelerinde kesin hasara yol açar" dedi. Tüm bunların sebebinin alerji ve kuruluktan olduğunu ifade eden Orhan şöyle devam etti:
"Güneş gözlüklerinin ultraviyole koruması yoksa, kalitesizse, gözbebeği genişliyor ve daha fazla ultraviyole ışınına yol açıyor. Sadece optik gözlükçülerden ultraviyole blokajı yapabilen güneş gözlükleri alınmalı. Eğer kişi kaliteli bir gözlük alamıyorsa, pazarda tezgahta satılan güneş gözlükleri almak yerine, şapka kullanmalı."

-GÖZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT-
Gözyaşının, göz yüzeyini besleyici ve koruyucu iki etkeninin olduğunu belirten Orhan, "Gözyaşı buharlaşınca koruyucu etki azalır, çapaklanır.Kirpiklerin kenarlarındaki yağ ağzı hanımlarda kozmetik kullanımıyla tıkanır, enfeksiyona neden olur. Halk arasında arpacık diye bilinen bu enfeksiyonlar sadece yazın değil kışında oluşur. Bunu önlemek için, göz ovuşturulmamalı, eller sık sık yıkanmalı ve kozmetik kullanımına dikkat edilmeli" diye konuştu.
Göz içindeki Üveit'in gözün iris tabakasından meydana gelerek oluştuğunu ifade eden Orhan, üveit'in gözde ışık hassasiyetine, ağrıya ve sulanmaya yol açtığına işaret etti. Üveit'in Behçet ve romatizmal hastalıklardan meydana geldiğini belirten Orhan, sık sık el yıkamanın ve öpüşmemenin enfeksiyonu önleyeceğini vurguladı.

-KORNEA UGUNSA LAZER TEDAVİSİ ÇÖZÜM-
Güneş gözlüğü görevi gören kontakt lenslerin etkili bir koruma sağladığını bildiren Orhan, lazerle göz tedavisinin ise, korneası uygun olan kişi için bir çözüm olduğunu, ancak kişinin korneası uygun değilse fayda etmeyeceğini söyledi. Orhan, Lazerle göz tedavisinin yaz aylarında değil, kışın yağmurlu dönemlerde yapılmasının daha etkili olacağını kaydetti.
Görme bozukluğunun büyük bir kısmının sonradan oluştuğunu belirten Orhan, "Bunda çevresel ve genetik faktörlerin etkisi var. Yakın okuma sonucu miyop ortaya çıkıyor. Genetik de bu noktada etkili. Kişinin genetik yapısı iyiyse çevresel faktörlerden etkilenmeyedebilir" diye konuştu. Orhan yaz aylarında gözleri korumak için de şu uyarılarda bulundu:
"Aşırı güneş ışığı ve alerji önlem alınmaz ve tedavi edilmezse göz yüzeyinde kabarıklıklara, düzensizlik ve damarlanmaya neden olur, saydam kornea tabakası bulanıklaşır ve görme kaybı ortaya çıkar. Koruyucu göz hekimliğinde amaç bu duruma gelmeden önce insanların uyarılması ve erken dönemde tedavi edilmesidir. Alerjik göz hastalıkları ve ultraviyole ışınlarının zararlı etkisi asla küçümsenmemelidir. Her alerji olgusu göz hekimi kontrolünde takip ve tedavi edilmeli, güneş gözlüğü ve şapka kullanımına dikkat edilmelidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim