• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Güneşe karşı koruma kalkanınız hazır mı?

Güneşe karşı koruma kalkanınız hazır mı?
Güneşten korunmak için sadece güneş koruyucular yetmiyor. Yüksek faktörlü koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamak ve beta karoten içeren kayısı ve havuç gibi meyvelerle de cildi desteklemek gerekiyor.

Güneşten korunmak için sadece güneş koruyucular yetmiyor. Yüksek faktörlü koruyucu kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamak ve beta karoten içeren kayısı ve havuç gibi meyvelerle de cildi desteklemek gerekiyor. Güneşten korunmanın püf noktalarını Dermatolog Neslihan Dolar anlattı.

Zor da olsa büyük bir özlemle beklediğimiz yaz geldi. Şimdi deniz ve havuzda keyif yapma zamanı. Ancak gerekli önlemler alınmadığında bu keyif, cilt yanıklarına ve uykusuz gecelere sebep olabiliyor. Zira güneş altında güneş koruyucu krem sürmeden 1 saat oturmak, güneş yanığı için yeterli olurken, yüzünüzü balon gibi şişirecek güneş alerjisi de yaşayabilirsiniz. Bronzluk sevdasına çok uzun saatler güneş altında kalmak ise kanser gibi geri dönüşü zor sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak güneşten korunmak için sadece kremler yetmiyor, vücudu gerekli vitaminlerle içten de desteklemek şart! Güneşin zararlı etkilerini ve güneşten korunmanın püf noktalarını JFK Hastanesi Dermatoloji bölümünden Uzm. Dr Neslihan Dolar ile konuştuk. 

- Güneşi sabırsızlıkla beklesek de son günlerde güneşin olumsuz etkilerini yaşayanların sayısı artıyor. Birkaç saat güneşe maruz kalmak kıpkırmızı olmaya yetiyor. Koruyucular etkisiz mi kalıyor?
Güneş koruyucu kullanımında yapılan en büyük hata, koruyucuyu sürer sürmez güneşe çıkmaktır. Koruyucu kremlerin etkisi, deriye uygulandıktan en az 20 dakika sonra başlar. Bu esnada zaten kişi yeterince korunmasız güneş ışığına maruz kalmış oluyor. Ayrıca terleme veya suya girme de koruyucuların etki sürelerini kısaltıyor. Sadece koruyucu sürmek de güneşten korunma için yetmez, şapka, gözlük, açık renk giysiler gibi yardımcı korunma yöntemlerinden faydalanılmalı.

- Güneş koruyucu konusunda önerileriniz ne olur, kaç faktör kullanmalı, ne kadar sürede tekrarlamalı?
Güneşten koruyucu ürünler bilinçli bir şekilde kullanılmalı. Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörü (SPF) içeren ürünler kullanırken çocuklarda ise deri tipine bakılmaksızın yüksek koruma faktörü içeren ürünler kullanılmalı. Güneşten koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalı. Deriye yeterli miktarda ve kalınlıkta sürülmeli. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler, sürekli olarak güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalı. Güneş koruyucu kremler genelde suya dayanıklı olmakla birlikte, suya girilmiyorsa dahi 3 saatte bir tekrarlanmalı. Havuza veya denize girmek, havlu ile kurulanmak ve terlemek gibi durumlarda ise gün boyunca 2 saat aralarla tekrarlanmalı.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7156 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim