• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Güneşin azı karar, çoğu zarar!

Güneşin azı karar, çoğu zarar!
Universal İtalyan Hastanesi Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi yaz aylarına yaklaşırken uyarıyor: “Yaz güneşi kanser riskini arttırır, önlemimizi mutlaka almamız gerekir.”

Universal İtalyan Hastanesi Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi yaz aylarına yaklaşırken uyarıyor: “Yaz güneşi kanser riskini arttırır, önlemimizi mutlaka almamız gerekir.”

Cilt kanseri vakalarının tüm dünyada arttığını belirten uzmanlar özellikle yaz aylarında kansere karşı uyarıyor. Uzmanlar, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına fazlaca maruz kalınması sonucu oluşabilecek tehlikelere karşı dikkat çekerek gerekli tedbirleri almalarını vurguluyor. Universal İtalyan Hastanesi Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi, Güneş'in zararı gibi yararının da olduğunu belirtirken, güneş ışığının depresyona karşı etkili olduğunu, insanlarda yarattığı mutluluk ile antidepresan özelliği taşıdığını belirtti.


Meme ve Kolon Kanseri Riskini Azaltır
Dr. Taflan Salepçi, cilde doğrudan temas eden güneş ışığının deride D vitaminini aktive ettiğini belirtti. Salepçi, “güneş ışığının antidepresan özelliğinin yanı sıra D vitaminini aktive etmesi, hücrelerin iyi yönde olgunlaşması , kemiklerin güçlenmesiyle birlikte osteoprozu önlemesi, iskelet gelişimine katkıda bulunması gibi olumlu yönde etkileri vardır. Bu etkiler, çocuklarda erişkinlerden daha fazla önem taşır.” dedi. Yapılan araştırmalara göre güneşin meme ve kolon kanserini önleyebilceği konusunda güçlü kanıtlar olduğunu belirten Salepçi, güneşin iç organlara fayda sağladığını söyledi.

Güneş Kanserojendir
Güneşin insan sağlığı açısından faydalarına değinen Universal İtalyan Hastanesi Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi, güneş ışınlarnın aynı zamanda kanserojen özelliği taşıdığı konusunda uyarıyor ve cilt kanserlerinin büyük çoğunluğununda güneş ışığından aşırı etkilenme sonucu ortaya çıktığını söylüyor.

Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının yarattığı cilt kanseri türlerinden özellikle Melanom türü kanserin çok tehlikeli olduğunu hatta öldürücü olduğunu belirten Salepçi, bu tür kanserlere cerrahi, imminoterapi, kemoterapi ve ışın tedavisi ile müdahale edildiğini söyledi. Melonom kanserinde özellikle vücutta bulunan benlerde büyüme, renk değişimleri ve kanama belirtileri olursa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Salepçi, cilt kanserinin en çok güneş gören çiftçi ve denizcilerde daha sık rastlandığını sözlerine ekledi.


Radyoterapi Tedavisinde Güneşten Kaçınılmalıdır
Cildin erken yaşlanmasına neden olan güneş ışınlarında özellikle radyoterapi gören kanser hastalarının, radyoterapi görmüş vücut bölgelerini güneş ışığına karşı korumaları gerekiyor. Salepçi, yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeleri, mümkünse güneşlenirken hareket halinde olmaları ve 20 dakikadan fazla güneşte kalmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4224 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim