• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Gurbetçiye şipşak estetik turizmi, Yılda 1500 hasta

Gurbetçiye şipşak estetik turizmi, Yılda 1500 hasta
Avrupa'dan Türkiye'ye birkaç günlük estetik tur'la gelenler, daha önce doktorla görüşme bile yapmadan ameliyata alınıyor.

Fazla kilolarından kurtulmak için yağ aldırmak amacıyla Almanya’dan İstanbul’a ameliyat olmak için gelen, ancak operasyon sonrasında komaya giren 38 yaşındaki Belgin Thind’in ölümü, gözleri Türkiye’ye estetik ameliyat yaptırmak için gelen gurbetçilere çevirdi. Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde sağlık turizmi yapan birtakım kişi ve firmalar, estetik ameliyat olmak isteyen Türkleri birkaç günlük turlarla Türkiye’ye getiriyor.

Sağlık turizmi diyerek aslında, estetik ameliyat organizasyonu yapan firmalar, ameliyat olmak isteyen gurbetçileri, Türkiye’de anlaşmalı oldukları estetik cerrah ve kliniklere yönlendirerek komisyon alıyor. Bu şekilde Türkiye’ye gelen hastalar, hiç görmediği, bizzat yüz yüze konuşmadığı hekime kendisini teslim ederek jet hızıyla ameliyat oluyor.

Sağlık turizmi yaptığını iddia eden, özellikle Almanya’da bulunan bazı firma ve kişiler, Türkiye’de anlaşmalı oldukları estetik cerrah ve kliniklerin tanıtımlarının yer aldığı el ilanı, broşürleri gurbetçilerin ağırlıklı olarak yaşadığı semtlerde dağıtıyorlar. Öte yandan yerel televizyon kanalları ve billboard’lara açık hava reklamı vererek ilgiyi özellikle yaz aylarında ayakta tutmaya çalışıyorlar.

Yılda 1500 hasta
Yalnızca Almanya’dan yılda 1000-1500 hastanın, sağlık turizmi yapanlar vasıtasıyla Türkiye’ye gelerek estetik ameliyat olduğu sanılıyor. Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Yüksel, “Hasta mutlaka hekimiyle yüz yüze görüşmeli ve güven duymalı. Operasyon sonrasında yeteri kadar Türkiye’de kalacak şekilde organize olmalı. Estetik ameliyat, kuaföre gidip saç yaptırmak gibi bir şey değil, ciddiye alınmalıdır” diyor. İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Arıncı da sağlık turizmi adı altında, kontrolsüz yapılan estetik operasyonlar konusunda uyarıyor:

“Estetik ameliyatların ülkemizde ekonomik olması ve cerrahi olarak çok başarılı sonuçlar alınması Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getiriyor. Ancak burada çok önemli bir nokta var. Yurtdışından gelen kişinin, doktoru tarafından her türlü tetkik ve incelemesi yapılarak uygun şartlarda ameliyat edilmesi lazım. Ayrıca yapılan cerrahi işleme göre hastanın belli bir süre kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edilmesi gerekli. Hasta ekonomik nedenler ya da zaman sınırlaması sebebiyle bir an önce ülkesine gönderilmemeli.”

MİNE TUDUK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3909 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim