• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Güveni artan tüketici boğazından kısıp, sağlık ve eğitime harcadı

Güveni artan tüketici boğazından kısıp, sağlık ve eğitime harcadı
Nielsen'in Global Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında 5 puan yükselerek 82'ye ulaştı. Gıdada kısıtlamalar üç ay öncesine göre arttı, sağlık ve eğitim harcamalarında azaldı.

Nielsen'in Global Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında 5 puan yükselerek 82'ye ulaştı. Gıdada kısıtlamalar üç ay öncesine göre arttı, sağlık ve eğitim harcamalarında azaldı.

Ekonomik canlanmanın işaretlerinden biri sayılan tüketici güveni Haziran ayında üç ay öncesine göre 5 puan artış gösterdi. Nielsen'ın tüm dünyada yayınlanan 2009 2'nci Çeyrek Global Tüketici Güven Araştırması'na göre, tüketiciler global ekonomik krizden çıkılmaya başladığı inancını taşımaya başladı. Haziran 2009'da 28 ülkede yapılan güven araştırmasında global endeks puanı, 5 puan yükselerek Mart ayındaki 77 seviyesinden 82'ye ulaştı. Türkiye'nin puanı ise yüzde 67 ile ortalamanın altında kalmasına rağmen 7 puan artış gösterdi. Türkiye Tüketici Güven Endeksi ise 2007 başından beri ilk defa yükseliş gösterdi. Ekonomik gelişmeler karşısında önlem alan Türk tüketicilerin oranı mart ayında yüzde 76 iken, Haziran ayındaki son araştırmada bu oran yüzde 61'e düştü. Türk tüketicilerin yüzde 57'si ise gelecek 6 ayda önlem almayı düşündüğünü belirtti.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMADIK

Harcamalar tarafında her zaman olduğu gibi kısıtlama yapılan kalemler içinde geçmiş dönemlere paralel olarak giyim, tatil / eğlence ve kişisel bakım kategorileri ilk sırada yer almaya devam etti. Gıda harcamalarında kısıtlamalar üç ay öncesine göre artarken, kira, yakıt, su vb. harcamalar ile sağlık ve eğitim harcamalarında kısıtlamalar ise azaldı. Araştırma Türk tüketicilerin cep telefonu, tatil - eğlence ve gıda harcamaları konusunda önümüzdeki 6 ay için, 3 ay öncesine göre daha temkinli davranma eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

EN İYİMSER BRIC ÜLKELERİ

Tüketici güveni en yüksek olan ülkelerin başını BRIC olarak tabir edilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin çekti. Araştırmaya göre BRIC ülkeleri ve Asya pazarları geçtiğimiz güven endeksinde üç aya göre ciddi çıkış yaptı. Tüketici güveninde Hindistan 13 puan, Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Endonezya 9 puan, Tayvan ve Brezilya 8 puan, Türkiye, Rusta, Filipinler ve İngiltere 7 puanlık yükseliş kaydettiler. Sadece ABD ve Yeni Zelanda'da tüketici güveninin aynı puanda kaldığı ve Almanya'nın 1 puan düşüş kaydettiği görüldü. The Nielsen Company İş Analizleri Direktörü Jonathan Banks, "Nielsen'ın Mart ayında düzenlediği araştırmada iyimserliğin ilk sinyallerini görmeye başlamıştık; tüketiciler ekonomik durgunluğun dibe vurduğunu düşündüklerini göstermişlerdi. Bu araştımadan üç ay sonra "iyileşme" kavramına yöneldiklerini görüyoruz" dedi. Araştırmadan elde edilen sonuçların en kötü günlerin bittiğini ve tünelin ucunda ışık görüldüğünü gösterdiğini kaydeden Banks, "Bir başka kesin gösterge ise iyileşme dönemine gelişen pazarların ve Asya ekonomilerinin yön verdiği. Özellikle ekonomik kriz ve politik istikrarsızlığın geçtiğimiz birkaç çeyrekte yıprattığı ülkeler olan Asya pazarları ve Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi ülkelerde tüketici güveninin pozitife döndüğünü görüyoruz" dedi.

MEDYA KRİZİ UNUTTURDU
Tüketicilerin krizle ilgili fikirlerini değiştiren en önemli etkenlerin başında ise medya geliyor. İnternet üzerindeki sohbet alanlarını takip eden Nielsen Buzzmetrics'in düzenlediği araştırmalara göre mart ayından haziran ayına İngiltere'de internet üzerinde "durgunluk" kelimesini içeren tartışmalarda yüzde 60 düşüş kaydedildi.

Sabah

Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim