• BIST 106.843
  • Altın 142,669
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Güzelliğin formülü doğada!

Güzelliğin formülü doğada!
Doğa eşsiz bir kaynak. Bitkilerden elde edilen özler, günümüzde kremlerden şampuanlara, makyaj malzemelerinden toniklere birçok kozmetik üründe kullanılıyor.

Peki bu bitkiler ne işe yarıyor? İşte en çok kullanılan bitkiler ve fonksiyonları…

Cilt koruyucu: Zeytinyağı

Zeytinyağının hikâyesi çok eskilere dayanıyor. Antik çağlarda Akdeniz havzasında nemlendirici olarak kullanılıyordu. Ancak bu mucizevî yağın cildi güzelleştirdiğini fark eden antik çağ insanı, o zamanlar henüz onun cildi besleyen yağ asitleri ve antioksidan içerdiğini bilmiyordu. Bugün birçok kozmetik üründe kullanılan zeytinyağı, güneş sonrası yanıkları iyileştirmek için de birebir. Zeytin bitkisinin sadece yağı değil, yağından elde edilen ekstre de kozmetik endüstrisinde kullanılıyor.
 

Yumuşatıcı: Avokado

 Avokado, cilt ve saçlarda yumuşatıcı ve nemlendirici bir etkiye sahip olan oleic asit deposu. Son araştırmalar avokado ekstresinin kesikleri daha hızlı iyileştirebildiğini gösteriyor. Ayrıca cilt kanserlerinin tedavisine destek olabileceği ileri sürülüyor. 

Nemlendirici bitki: Jojoba

200 yıla yakın bir süre önce Kaliforniya’da bir çölde keşfedilen bu çalıdan elde edilen balmumuna benzer yağ, bugün saç bakım ürünlerinden ruja, kremlerden şapuanlara hemen her türlü kozmetik üründe kullanılıyor. Yaygın ismiyle jojoba, Latince ismiyle Simmondsia Chinensisten elde edilen yağ, son derece saf olması ve çok kolay emilmesi nedeniyle kozmetik üreticilerinin gözdesi. Harika bir nemlendirici olan jojoba, sabun ya da tonik gibi ürünlerde iritasyonu azaltmak için ürünlerin içeriğine ekleniyor.  

Gençlik koruyucu: Üzüm Çekirdeği

Üzüm çekirdeği, E vitamininden 20 kat, C vitamininden 50 kat daha güçlü olan, en önemli cilt koruyucusu proanthocyanidin yönünden en zengin bitki. Üzüm çekirdeği içeren bakım ürünleri, ciltteki kolajen ve elastini koruyarak cildin sıkılığını kaybetmesini önlüyor. Kırışıklıkları minimize ediyor. Araştırmalar yara izlerini de hafiflettiğini gösteriyor. 

Leke savaşçısı: Meyan Kökü

Meyan kökü ekstresi, metabolizmaya etki ederek güneş lekelerinden korunmayı sağlıyor. Antioksidanlar yönünden de zengin olan meyan kökü, inflamasyonu azaltıyor ve akne yaralarının iyileşmesini hızlandırıyor. Meyan kökü, tüm bu yönleriyle, kimyasal bir aydınlatıcı olan hidokinon’a doğal bir alternatif olarak kremlerde ve diğer kozmetik ürünlerde kullanılıyor. 

Her derde dava: Yeşil Çay

Yeşil çay, adeta antioksidanların bir kokteylini sunuyor. Araştırmalar, cilt kanserinden koruduğunu, güneşin yarattığı tahribatı azalttığını ve lekeleri tedavi edebildiğini gösteriyor. Peaki, kırışıklık, sarkma gibi yaşlanma belirtilerine karışı da kullanılabiliyor mu?  Deneyler, yeşil çaydaki polifenolün, yaşlanmayı yavaşlamak için de ümit olabileceğini gösteriyor.

İçerdiğinde bu bitki olan kozmetik ürünleri kullanmanın yanı sıra, çay olarak içmek de cilt için faydalı. Eğer kendi yeşil çay kozmetiğinizi yapmak isterseniz size harika bir tonik tarifi: demlediğiniz yeşil çayı buz kalıplarına doldurarak buz küpleri haline getirin. Ancak buz dolabından çıkarır çıkarmaz değil, birkaç dakika sonra cildinize uygulayın ki, buz yanıklarınız oluşmasın.

Kızarıklık alıcı: Krizantem

Yapılan son araştırmalar, bir çeşit krizantem olan Chrysanthemum parthenium (feverfew) bitkisinin cilt kızarıklığı ve inflamasyona iyi geldiğini gösteriyor. Kızarık cildi sakinleştiren bitki, aynı zamanda kızarmayı da önleyebiliyor. İyi sonuç almak için, içeriğinde bu bitkinin bulunduğu nemlendirici ve temizleyicileri sabah akşam kullanın.

Kırışıklık giderici: Gül

Gül, güçlü bir antioksidan olan C vitamini yönünden zengin. Bu yönüyle kırışıklıkları gidermek için ideal bir bitki. Araştırmalar, gülün sakinleştirici özelliği olduğunu da ortaya koyuyor. Haricen sürüldüğünde gül yağı, kan basıncını düşürerek kişinin sakinleşmesini sağlıyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var, Türk gülü dünyada hatırı sayılır bir üne sahip. Son yıllarda da Türk kozmetik firmaları bu harika bitkiden çeşitli kozmetik ürünler üretmeye başladı.

Sıvı altın: Argan yağı

Yalnızca Fas’ın güneybatısında yetişen Argania spinosa ağacından elde edilen ve ‘Fas’ın sıvı altını’ olarak bilinen argan yağı, içerdiği E vitamini, ferulik asit ve diğer güçlü antioksidanlarla kozmetikçilerin gözdesi. Cilt kuruluğunu önleyen ve ince çizgileri dolduran argan yağı, yağlı ciltler için de umut veriyor. Bir araştırmada, argan yağı içeren kremlerin sebum üretimini yüzde 42 düşürdüğü gözlemlenmiş.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim