• BIST 9524.59
  • Altın 2488.992
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6547
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Güzellik merkezlerindeki tıbbi uygulamaya yasak

Güzellik merkezlerindeki tıbbi uygulamaya yasak
Tıbbi uygulamaların yapıldığı güzellik merkezlerine “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı” ile yeni düzenlemeler getiriliyor.

Tıbbi uygulamaların yapıldığı güzellik merkezlerine “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı” ile yeni düzenlemeler getiriliyor.

Düzenleme ile güzellik ve estetik amaçlı özel sağlık kuruluşlarında, her ne suretle olursa olsun tıbbi uygulamaların yapılması yasaklanacak. Böylece botoks ve lazerle tedavi gibi hekimler tarafından yapılan uygulamalar da engellenmiş olacak. Taslağa göre bu işlemler sadece mevcut hastaneler ya da yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşlarında yapılacak. Mevcut güzellik ve estetik amaçlı sağlık kuruluşları ise, yeni düzenlemeye göre en geç bir yıl içinde “güzellik salonu” statüsüne dönüştürülecek ya da bu yönetmeliğe uygun özel bir sağlık kuruluşu haline getirilecek.

Önceden Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav sonucunda alınan sertifikayla açılan güzellik merkezlerinde hekimler tarafından yapılan tıbbi uygulamalar yeni düzenleme ile sona eriyor. Bu kapsamda güzellik merkezlerinde uygulanan botoks ve lazer başta olmak üzere belli cihazları kullanma yetkisi ile bazı kimyasal ve farmakolojik ajanları kullanma ve uygulama yetkisi ortadan kalkmış olacak. Bu tarz tıbbi işlemler sadece hastaneler ya da yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşlarında yapılacak.

MUAYENEHANELER KAPSAM DIŞINDA

Henüz taslak halinde olan Yönetmelik sadece tıp merkezleri ve poliklinikleri kapsıyor. Düzenlemeyle “Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları” kapsamının sadece “tıp merkezi” ve “poliklinik” olduğu belirtilmiş oluyor. Hekimlerin açtıkları muayenehaneler, 3153 Sayılı Yasa kapsamındaki radiyoloji, radiyom ve elektrikle tedavi ve diğer fizyoterapi uygulamalarına dair özel sağlık kuruluşları ile bakteriyoloji ve kimya laboratuarları da kapsam dışında kalıyor. Ayrıca “sağlık kuruluşu” ifadesine yer verilse de “klinik”, “dispanser”, “tanı ve tedavi merkezi” gibi kavramlar metinden çıkarılarak yönetmelik kapsamının dışına alınıyor. Yine önceki yönetmelikte yer alan “özel dal merkezleri” ile “teşhis merkezleri” sınıflandırması da terk edilerek, yalnızca “tıp merkezi” kavramı kullanılıyor. Öte yandan, en az iki cerrahi ve iki dahili uzmanlık dalında hizmet sunumu ve en az dört uzmanlık dalında birer uzman hekimin tam gün süreyle istihdam edilmesi gibi ek koşullar da getiriliyor.

BİNALAR, ULAŞIMI KOLAY GÜRÜLTÜSÜZ YERLERDE OLACAK

Yönetmelikte “ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarına” ilişkin fiziki şartlara da düzenlemeler getiriliyor. Buna göre; yeni açılacak merkezlerde ya da polikliniklerde binaların otopark alanının olması, gürültüsüz bir yerde kurulması, ulaşımının kolay olması gibi sağlık tesisine uygunluğuna dair belgeler istenecek. Tıp merkezinde gerçekleştirilecek cerrahi müdahalelere de değinilen yönetmelikte, müdahale sonrası hastaya yapılacak gerekli tıbbi bakım da aynı gün tamamlanacak.

Bu haber toplam 1322 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim