• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

H1N1 değil 'grip' öldürüyor

H1N1 değil 'grip' öldürüyor
Domuz gribi şüphesiyle 8 kişinin ölümü paniğe neden oldu. Uzmanlar ise "H1N1 virüsünün, mevsimsel gripten farkı yok, ölüm nedeni komplikasyon

Gülden Kılıç

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakaları arttı. Geçtiğimiz hafta Adana ve Niğde'de 4 kişinin, dün de Antalya'da 1, Niğde 1 ve yine Adana'da 2 kişinin domuz gribi şüphesi ile ölmesi, yeni bir salgın tedirginliğine neden oldu. Van'da ise yine domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan hasta M.A.'nın tahlillerinde domuz gribi bulgusuna rastlanmadı. Ölümlerin domuz gribinden olduğuna dair kesin kanıtlar olmasa da yüzlerce kişi halsizlik, burun akıntısı, ateş ve şiddetli öksürük şikayetleriyle hastanelerin acil servislerine koşuyor. Oysa Medicana Hastanesi Enfeksiyon uzmanı Dr. Meltem Yavuz, domuz gribinin diğer grip türleriyle aynı belirti ve semptomlara sahip olduğunu belirterek, "Aslında grip veya domuz gribi hastayı öldürmez. Ölümlerin çoğu ani solunum yetmezliği veya zatüre gibi komplikasyonlardan kaynaklanır. Sadece gelişen komplikasyonlar öldürücü olabilir. O yüzden risk gruplarının hastalandıkları an doktora başvurmalarını öneriyoruz" dedi.

SEMPTOMLARI AYNI

Dr. Meltem Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında H1N1 virüsü ile halk arasında bildiğimiz mevsimsel gribin semptomları, şikayetleri ve tedavisi arasında hiçbir fark yoktur. Sadece domuz gribi diğerlerinde göre daha hızlı yayılır. Grip çok kolay bulaşan bir virüs, ayrıca her yıl gömlek değiştirir gibi yapısı değişir. Bu yüzden her yıl grip aşısı vurulması gerekir. Aslında grip veya domuz gribi hastayı öldürmez. Sadece gelişen komplikasyonlar öldürücü olabilir. Domuz gribi diğer griplerden farklı bir şekilde insanların ölümüne yol açmaz."

GENÇ AVUKAT YAŞAMINI YİTİRDİ

Antalya Barosu avukatı 30 yaşındaki Çağıl Abay, grip teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Avukat Çağıl Abay, iki hafta önce grip şikayetiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Buradaki tedavisinin ardından 1 hafta önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Abay'ın rahatsızlığı zatürreye dönüştü. Hastanedeki tedavisi süren Abay, septik şoka girdi. Yoğun bakıma alınan genç avukat dün yaşam mücadelesini kaybetti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Adana'da da 2 vatandaşın da grip nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölümlerin H1N1 virüsünden değil, virüsün tetiklediği hastalıklardan kaynakladığı öğrenildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2652 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim