• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Hacettepe'ye bir şokta SGK'dan!

Hacettepe'ye bir şokta SGK'dan!
Yaptığı nakillerden sonra Sağlık Bakanlığı'ndan ceza alan Hacettepe'ye bir şokta SGK'dan geldi.

Çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ölümünün ardından Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı nakilleri ‘endikasyon dışı’ bulduğu Hacettepe’ye ikinci şok da SGK’dan geldi. SGK, hem çift kol ve bacak nakli hem de Cengiz Gül’e yapılan yüz nakli için ödeme yapmayacağı açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından kompozit doku nakli ruhsatı iptal edilen Hacettepe Üniversitesi’ne, SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) nakiller için ödeme yapılmaması riski doğdu. Sağlık Bakanlığı müfettişlerince, Hacettepe Üniversitesi’nde 24 Şubat’ta çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’a endikasyon yönünden uygun bulunmayan ekstremite nakli yapıldığı, Cengiz Gül’e de Konsey tarafından uygun bulunmamasına rağmen endikasyon dışı yüz nakli yapıldığının belirlenmesi üzerine gözler SGK’ya çevrildi.

SGK ödeme yapmayacak

Kurum yetkililerinden alınan bilgilere göre, SGK’nın nakillere bir ödeme kararı alabilmesi için, öncelikle operasyonun Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir ilaç, işlem veya operasyonla ilgili “endikasyon dışı” (tedavi için gerekli değil) kararı alması halinde de, SGK’nın ödeme yapması sözkonu olamıyor. Bu durumda konu SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) kapsamına da alınamıyor ve herhangi bir ödeme yapılamıyor. Hacettepe’deki operasyonla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın “endikasyon dışı” kararına vurgu yapan SGK yetkilileri, bununla ilgili raporun kendilerine de gönderileceğini ve bu nedenle herhangi bir ödeme yapılamayacağını belirtiyor. SGK yetkilileri durumu şöyle anlatıyor: “İlaç konusu bile dahil hukuken sistem böyle işler. Örneğin bir kalp ilacını, diyelim ki bir sağlık ekibi yaralara iyi geldiğini tespit etti ve yara tedavisinde kullanıyor. Sağlık Bakanlığı der ki, bu “endikasyon dışı”. O zaman biz bunu ödeyemeyiz. Bu durum ancak ilacın yara tedavisinde kullanılacağı prospektüse girerse, endikasyon dışı olmaktan çıkabilir. Biz de bunu ancak o zaman ödeme kapsamına alabiliriz. Dolayısıyla sürecin hukuki çerçevesi budur. Burada SGK’nın yapacak bir şeyi yoktur.” Bu arada, her bir nakil için SGK’nın yapacağı en üst ödeme 100 bin TL olarak belirlenmişti.

Gazi daha sonra

Gazi Üniversitesi’nde gerçekleşen yüz nakliyle ilgili olarak ise SGK, öncelikle hastaneden gelecek ödeme talebini bekleyecek. Bu talep ulaştıktan sonra kalem kalem fiyatlandırılan listeyle ilgili SUT’a uygun eşdeğer fiyat belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapılacak. Üniversitede nakli yapan ekibin başkanı Selahattin Özmen, ödeme talebi için hastanın taburcu edileceği tarihi beklediklerini söyleyerek, “Henüz bir talebimiz olmadı. Hastamız taburcu edildikten sonraki konu” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim