• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Halep'ten gelen 54 yaralı tedavi altına alındı

Halep'ten gelen 54 yaralı tedavi altına alındı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Halep'ten saat 9.00 itibarıyla gelen 54 yaralının tedavi altına alındığını bildirdi.

 

Akdağ, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında, Kanal 24 Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Halep'te yaşananları değerlendiren Akdağ, bölgede gerçekten büyük bir trajedi yaşandığını, insanlık suçu işlendiğini söyledi.

Akdağ, Birleşmiş Milletler'in ve dünyada "süper güç" diye ifade edilen ülkelerin bu mesele konusundaki kayıtsızlığını çok çirkin bulduklarını belirterek, "Bu insanlık dışı bir şey, böyle bir meseleye kayıtsız kalmak. Birbiriyle savaşan grupların birbirine zarar vermesi, silah sıkması, bomba atması güzel bir şey değil ama sonuçta iki taraf birbiriyle savaşıyor, 'Bir savaş halidir' diyebilirsiniz ama masum insanları bombalamak, kadınları, çocukları, yaşlı insanları, hastaları, hastaneleri... Ondan sonra medeniyetten bahsetmek mümkün değil." diye konuştu.

Dünyadaki ülkelerin bu konuda kendi çıkarlarını düşündüğüne dikkati çeken Akdağ, "Burada Türkiye belki birkaç ülkeyle birlikte ama birinci sırada olarak ayrışan ülkedir. Biz oradaki kardeşlerimizi önce insan olarak, sonra bizim dindaşlarımız olarak elbette bağrımıza basıyoruz. Elbette onların dertleriyle dertlenmiş durumdayız." ifadesini kullandı.

Bakan Akdağ, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda aldıkları önlemleri şöyle anlattı:

"Cilvegözü'ne 3 sahra hastanesi kurduk, 13 ambulans ekibimiz, personelleriyle beraber, 3 de UMKE ekibimiz var. Toplamda 50'yi aşkın arkadaşımız, şu anda Cilvegözü'nden Türkiye'ye gelenleri karşılıyorlar. Sınırda müdahaleler yapılıyor, daha sonra üç ilimize, başta Hatay olmak üzere Adana ve Mersin illerimize gerekli olanları oradan sevk etmek üzere bütün hazırlıklarımız tamam."

- "800 yatak rezerve edildi"

Hatay'da yaralıların en çok Reyhanlı ilçesinde bulunduğunu dile getiren Akdağ, "Ayrıca Türkiye'nin farklı illerinde de Ankara dahil olmak üzere 800'ün üzerinde yatağı rezerve etmiş durumdayız. Birdenbire büyük bir Suriyeli akımı gelir, bununla birlikte çok ciddi yaralı gelir düşüncesiyle." dedi.

Gelen yaralıların büyük bir çoğunluğunun "gecikmiş vakalar" olduğuna işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:

"Yani diyelim ki yaralanma olmuş, felç durumu var ya da bir uzuv kaybı var, uzun zamandır hiç müdahale edilememiş. Dolayısıyla Reyhanlı'da ya da Hatay'daki vakaların önemli bir bölümünü daha uzun tedaviler, rehabilitasyonlar yapmak üzere uygun hastanelere nakledeceğiz. Öte yandan sınırın hemen ötesinde belki birkaç kilometre içinde bir sağlık tertibatı da almamız gerekebilir. Bunun için de bütün hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız."

Akdağ, yaralı sayısının sorulması üzerine, "Şu ana kadar saat sabah 9.00 itibarıyla bize intikal eden yaralı sayısı 54." bilgisini verdi.

"Dün içerisinde sivillerin olduğu tahliye konvoyu saldırıya uğradı. Oradaki duruma ilişkin bilginiz var mı?" sorusuna Akdağ, "O esnada yaralananlar var mı doğrusu o bilgi bende yok. Ama sonuç itibarıyla gerek o saldırıyla ilgili olsun gerek zaten daha önceden yaralanmış olarak gelenler olsun 54 kişiyi şu anda kabul etmiş durumdayız, tedavilerini yapıyoruz." yanıtını verdi.

- Dünya Sağlık Örgütü'ne mektup

Sağlık Bakanı Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı'na bir mektup yazdığını belirterek, "O mektubu bugün göndereceğiz. Dünya Sağlık Örgütü ve benzeri örgütler de ciddi inisiyatif almalı. Burada çünkü sağlık açısından da çok büyük bir problem var. Sadece yaralıları düşünmeyin. Burada çocuklar beslenemiyor, aşıları yapılamıyor. Salgın bir takım hastalıklar ortaya çıkıyor. Ciddi bir sağlık problemi ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Akdağ, Dünya Sağlık Örgütüne yazdıkları mektupta, gerçek anlamda inisiyatif alınmasını, sesin yükseltilmesini, buraya Dünya Sağlık Örgütü vasıtasıyla doğrudan destek olunmasını istediklerini söyledi. 

Gecikmiş de olsa bir müdahalenin yapılmasını talep ettiklerinin altını çizen Akdağ, "En azından kendilerine görevlerini hatırlatıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü niçin kuruldu? Böyle bir meseleye müdahale etmeyecek, sesini yükseltmeyecekse, bu işi çok şiddetle en azından kınayarak 'bir dakika ben oraya geliyorum, orada hizmet edeceğim' diyemiyorsa, bu ne biçim sağlık örgütüdür?" diye konuştu. 

Şu anda Suriye'de, Halep'te bir sağlık krizinin ortaya çıktığına dikkati çeken Recep Akdağ, "İnsanlık hukukunda var mı ki savaş hukukunda olsun, sivil insanlara, çocuklara, kadınlara, hastalara, yaşlılara saldırmak. Ama bunu yaptılar. İnsafsızlıklarının haddi hesabı yok." değerlendirmesinde bulundu. 

Bu haber toplam 2119 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim