• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hamilelikte 10 soru çözüm

Hamilelikte 10 soru çözüm
Büyük bir sevinç yaşamanıza neden olan hamilelik haberi, birtakım rahatsızlıkları ve endişeleri de beraberinde getirir. Bebeğim ve Biz dergisi bu süreci rahat geçirmeniz ve endişelerden kurtulmanız için ...

Büyük bir sevinç yaşamanıza neden olan hamilelik haberi, birtakım rahatsızlıkları ve endişeleri de beraberinde getirir. Bebeğim ve Biz dergisi bu süreci rahat geçirmeniz ve endişelerden kurtulmanız için yapmanız gerekenleri sıraladı.

Bir canlıyı içinizde büyütmek ve onu dünyaya getirmek mucizevi bir olgudur. Doğum, doğanın kadınlara bir hediyesidir. Bu süreç anne adayları için unutulmayacak hatıralara ve yepyeni bir hayata açılan kapıdır. Bazı anne adayları, salgılanan hormonlar nedeniyle hamileliklerinde kimi zaman mutlu dönemler geçirirken, kimi zaman da birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Bu süreçte anne adaylarının yaşayabileceği sorunları ve çözüm önerilerini İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç, Bebeğim ve Biz dergisinden Aytülike Keskin’e anlattı.

1- BAŞ AĞRISI VE ATEŞ
Normal düzeyde asetaminofen içeren ilaçlarla yetinmelisiniz. Bununla beraber ibuprofen ve naproksen etken maddeleriyle üretilen her türlü ‘antienflamatuar’dan uzak durmalısınız. Çünkü bunlar, bebeğinizde kalp problemlerine sebebiyet verebilir ya da özellikle hamileliğinizin üçüncü üç aylık döneminde amniyotik sıvının azalmasına neden olabilir.

2- ÖKSÜRÜK
Bal yemeyi ya da pastil kullanmayı deneyin. Bunlar boğazınızı bir tabaka ile kaplayarak rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olurlar. Çoğu öksürük şurubu C kategorisi ilaçlar olarak değerlendirilir. Bu ilaçlar insanlar üzerinde denenmemiştir ve hayvan testlerinde de fetüs için riskler taşıdığına dair bulgulara rastlanmıştır.

3- BEL AĞRISI
Hamilelik süresince diyete dikkat edilmeli, aşırı yemekten kaçınılmalı, kontrollü bir şekilde kilo alınmalıdır. Düzenli egzersizlerle bel kasları kuvvetlendirilmelidir. Ayrıca hamileliğin son dönemlerine kadar aynı zamanda bel ağrısı nedeniyle uyku problemleri de yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da rahat ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olabilmek için özel tasarım hamile yastıkları kullanabilirsiniz

4- BAKTERİYEL ENFEKSİYON
Eğer vücudunuzda kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon varsa, doktorunuz size B kategorisinde bulunan penisilin, eritromisin, amoksisilin ya da azitromisin gibi antibiyotikler reçete edebilir.

5- BULANTILAR
Hamilelik bulantıları 4 ila 8’inci haftalarda başlar, 10’uncu haftada çok artar ve 14’üncü haftaya kadar devam eder. Bulantıyı artırıcı (Örneğin; aşırı gürültü, ışık ve koku) olabilecek ortamlardan uzak durmak, temizlik maddelerini kullanmamak, yağsız ve kokusuz yiyecek maddeleri tüketmek bulantıyı önleyebilir.

6- MİDE YANMALARI
Mide yanması şikayeti ‘saç çıkarma’ diye adlandırılan 20 ila 25’inci haftalarda ortaya çıkar. Bu durumda öğün sayısı artırılmalı, gaz yapabilecek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Doktorun önerdiği asit giderici ilaçlar da alınabilir.

7- KABIZLIK VE HEMOROİT
Bol sıvı alınması ve posalı gıdaların tüketilmesi şikayetleri azaltır. Lifli gıdalar, kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarna, kayısı, incir, üzüm, bezelye, pırasa, pirinç gibi gıdalar hastayı rahatlatır. Sabah kahvaltısından önce ılık su alınması ve egzersizi artırmak faydalıdır.

8- EL VE AYAKTA UYUŞMA
Bu durum genellikle sinir baskısına bağlı olabileceği gibi vücut kan seviyesinde kalsiyum ve çeşitli minerallerin azalmasına da bağlı olabilir. B1, B2 vitamin ve demir içeren ilaçlar faydalıdır.

9- MANTAR ENFEKSİYONU
Hamilelikte vücut direnci düştüğü için bazı enfeksiyonlara yatkınlık olabilir. Özellikle genital bölgenin sıcak havalarda nemli kalması mantar enfeksiyonu için zemin hazırlar. Bu yüzden anne adayları pamuklu iç çamaşırı tercih etmelidirler.

10- ÖDEM
Özellikle hamileliğin son dönemlerinde belirginleşen ödemleri azaltmak için uzun süreli hareketsiz bir şekilde ayakta kalmamak, tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak ve dinlenirken ayakların altına bir yastık koyup yükseltmek gerekir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim