• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hamilelikte varisten kurtulmak için neler yapmak gerekir

Hamilelikte varisten kurtulmak için neler yapmak gerekir
Hamilelik boyunca kadınların vücutları sürekli şekil değiştiriyor. Bu değişikliklerin bazıları geçici, bazıları da kalıcı olabiliyor. Kalıcı değişikliklerin başını da varisler çekiyor.

Bacaklarda daha fazla meydana gelen, yaz aylarında şort, etek, sandalet gibi kıyafetleri giymemizi engelleyen varisler, görsel ve psikolojik açıdan hayatımızı kabusa çeviriyor. Görsellik tarafı bir yana, sağlık açısından bakıldığında da ameliyata kadar uzanan ağrılı bir süreç bizim için başlamış demektir. Uzmanların gün içerisinde yapmamızı önerdiği küçük önerilere uyarak, hamilelik boyunca varislerden uzak durmak ise bizim elimizde.

VARİS NASIL OLUŞUR?

Varislerden korunma yollarını anlatan Çamlıca Erdem Hastahanesi Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Süheyla Keser, “Varis, toplardamarların genişleyerek cilt üzerinde belirgin hale gelmesidir. Mavi veya mor rengindeki bu damarlar, sıklıkla bacaklarda görülür. Bazen genital bölgede de gözlenebilirler. Çok az veya hiç bir şikayete neden olmayabilirler. Bazen de bacakta ağırlık veya yorgunluk hissine neden olabilirler. Variköz venlerin yoğun olduğu bölgelerde kaşınma ve yanma hissi olabilir. Şikayetler, özellikle günün sonuna doğru şiddetlenir.

Pek çok bayan ilk olarak hamilelikte varisle karşılaşır. Varisi olan pek çok bayanın da hamilelik boyunca varisli damar sayısı artar. Rahim büyüdükçe vücudumuzun sağ tarafında bulunan ana toplardamara bası yapar ve damar içindeki basıncın alt taraftaki toplardamarlara yansımasına sebep olur." şeklinde konuştu.

AİLESİNDE OLANLARDA GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK

Bacaklarımızdaki kanı kalbe taşıyan toplardamarlarımızdır ve bu damarlar yerçekimine karşı çalışırlar diyen Op. Dr. Keser, "Hamilelikte vücuttaki kan hacmi artar ve dolaşımdaki bu kanın toplardamarlarda göllenmesi artar. Ayrıca hamilelik boyunca progesteron hormonu seviyesi yükselir. Buna bağlı olarak damarların genişlemesi artar, dolayısıyla da damarda göllenme artar. Ailesinde varis olanlarda hamilelik de varis görülme riski yüksektir. Hamilelik öncesi varisi olanlarda hamilelik süresince de varislerin arttığı görülmüştür.

Ayrıca, ailevi eğilimi olan, birden fazla doğum yapmış olan kadınlarda doğumdan sonra varisler kaybolmayabilir. Kaybolmayan varisler için, uzman bir hekime başvurup uygun tedavi yöntemiyle (köpük veya skleroterapi, lazer, operasyon) varislerinizden kurtulabilirsiniz.” diye konuştu.

Varisten kurtulmak için neler yapmak gerekir:

Egzersiz, yürüyüş:kasların kasılması bacaktaki kan dolaşımının hızlanmasına neden olur.

Uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermek gerekir.

Çok fazla kilo almamak gerekir.

Bacak bacak üstüne atmamak,uzun süre bacaklar sarkıtılarak oturmamak gerekir.

Sol tarafa yatmak, ana toplardamar üzerindeki azaltır.

Dolayısıyla bacak damarlarındaki basınç azalmış olur.

Basınçlı çorap, kanın kalbe rahat dönmesini sağlar ve kanın bacaklarda göllenmesini engeller.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4075 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim