• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Hangi hapı yutalım?

Hangi hapı yutalım?
Eş değer ilaç uygulaması tartışılıyor.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi bu uygulamanın tedavi sürecini uzattığını ve bazen hastanın sağlığının kötüye gitmesine neden olduğunu belirtirken Konya Eczacılar Odası Başkanı ise "Uygulama devletin menfaatine" diyor. Cevaplanması gereken soru ise şu: "Hangisi daha önemli, devletin menfaati mi, halkın sağlığı mı?"


Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, eş değer ilaç uygulaması ile hekimlerin reçetesine adeta müdahale edilerek, bu durumun tedavi sürecinin uzamasına, bazen de hastalığın daha da kötüye gitmesine neden olunduğunu öne sürdü. Uygulamayı savunan Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer ise devletin menfaatinin daha önemli olduğunu

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, eş değer ilaç uygulaması ile hekimlerin reçetesine adeta müdahale edilerek, bu durumun tedavi sürecinin uzamasına, bazen de hastalığın daha da kötüye gitmesine neden olunduğunu öne sürdü.

Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaçların sadece etken maddeden ibaret olmadığını, her ilacın içinde ilaca rengini ve tadını veren birtakım katkı maddeleri bulunduğunu belirtti.

Bu katkı maddelerinin piyasada satılan her ilaçta farklı olabildiğini ifade eden Zengin, "Bu farklı katkı maddeleri tedavi süreçlerinde etkili olabiliyor. Bu nedenle sadece ekonomik yararlar göz önüne alınarak ilaçların en ucuzunun kullanılmaya zorlanmasını doğru bulmuyoruz. Tabii ki ekonomiyi göz önüne alacağız ama sadece ekonomik kaygılarla hareket edilemez, hekimleri birtakım ilaçları tercih etmeye veya yazmaya zorlayamayız" dedi.

Tedavi sürecini uzatıyor

Zengin, hekimlerin yazdığı bazı ilaçların eczanelere gidildiğinde SGK'nın uyguladığı politikalar doğrultusunda eş değerinin verildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"SGK belli bir oran dahilinde en ekonomik olan ilacı ödüyor. Bundan da doktorlar rahatsız oluyorlar. Örneğin göz damlalarının içinde mikrop ürememesi için bir takım maddeler var. Bunlar bazılarında 1 birimken bazılarında 4 birime kadar yükseliyor. Bu maddelerin de yan etkileri var. Dolayısıyla hastanın gözü hassassa, birkaç ilacı kullanıyorsa mikrop üremesini en fazla azaltıcı olan ilaçları öneriyoruz. Ama eczane en az azaltıcı etkisi olan, en ucuz olan eş değer ilacı verebiliyor. Yani eş değer ilaç uygulaması ile hekimlerin reçetesine adeta müdahale edilerek, tedavi sürecinin uzamasına, bazen de hastalığın daha da kötüye gitmesine neden olunuyor."

Her hastanın ayrı değerlendirilmesini, genel yasaklar konulması yerine, hekimlerin bu konudaki duyarlılığının artırılmasını öneren Zengin, eş değer ilaç uygulamasında eczanelerin hekimlerin reçetesine müdahalesinin en düşük seviyeye indirilmesi gerektiğini bildirdi.

Önemli olan devletin menfaati mi?

Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer ise eş değer ilaç ile etken maddesi aynı, miligramı aynı olan ilaçların kastedildiğini bildirdi.

Bu konuda Bakanlığın birçok genelge yayınladığını ve eczacıların da bu genelgeler doğrultusunda hareket ettiğini anlatan Göçer, şunları söyledi:

"Burada devletin menfaati var. Yani aynı etkiyi gösteren daha ucuz ilaç varken, neden devlet daha pahalı olan ilaca para ödesin. Türkiye'de ilaç sanayi de son yıllarda oldukça ilerlemiş durumda. Bu uygulama devletin imkanlarını dışarı kaçmasını önlemek için yapılıyor. Zaten birçok yabancı ülkede, AB'de, ABD'de bu yönde birçok korumacılık var" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1919 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim