• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Hapı yutma talimatları sadeleşiyor

Hapı yutma talimatları sadeleşiyor
İlaç kullanan pek çok kişinin 'Latince kabuslar' görmesine neden olan prospektüslerdeki dil, vatandaşların anlayacağı şekilde değiştirildi.

İlaçların içeriği, kullanım bilgileri ve yan etkilerinin yazılı olduğu, ilaç prospektüsü birçoğumuz için ‘anlaşılmaz tıbbi terimler’ arasından anlam çıkarmakla eşanlama gelir.

Sahte ilaca karşı 1 milyon $ harcadım

Peki ilaç prospektüsleri derdine derman arayan hastaları bilgilendirmek için mi yoksa hekimler için mi hazırlanıyor? İlaç propektüslerinde yer alan tıbbi terimler karşısında zorlanan kullanıcıların tereddütünü gidermek ve doğru ilaç kullanımını yaygınlaştırmak için Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bir süre önce bir çalışma başlattı. Prospektüsü, ‘ilaç kullanma talimatı’ haline getirerek daha anlaşılır kılmayı hedefleyen çalışmada son noktanın konulduğuna dikkat çeken İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, artık vatandaşın kısa ve anlaşılır bilgilerle daha verimli bir biçimde ilaç kullanacağına dikkat çekti.

Fitil yutan bile var’
İlaçların hatalı kullanımının tedaviyi etkilediğini ve istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Kerman, vatandaşın doğru ilaç kullanabilmesi için prospektüsleri sadeleştirerek kolay anlaşılır hale getirdiklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşımızın büyük bir bölümü prospektüslerdeki tıbbı terimleri anlamadığı için kullandığı ilaçtan yarar yerine zarar görüyor. Fitil yutan ya da krem olarak kullanması gereken ilacı ağızdan alan vatandaşlara rastlıyoruz. Bize gelen bu şikâyetleri gözden geçirerek, yeni ve kolay anlaşılabilir bir ilaç prospektüsü formu oluşturduk. İlaç kullama talimatı şeklinde, kutuların içinde yer alan bilgilerle, kullanıcıya ilaçlardan üst düzey fayda sağlamayı hedefliyoruz. Kullanma talimatının tamamen Türkçe ve günlük konuşma dilinde olması büyük fayda sağlıyor.”

Yeni uygulama ne getiriyor?
*‘Formül’ bölümü yerine, benzer bilgiler içeren ‘Etkin madde, yardımcı maddeler’ kısmı bulunuyor.
*‘Endikasyonlar’ bölümü çok daha sade bir dille ‘X ilacı nedir ve ne için kullanılır’ başlığı altında yer alıyor. ‘Kontrendikasyonlar, Uyarılar ve Önlemler, İlaç Etkileşimleri, İkazlar’ bilgileri de ‘X ilacını kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler’ başlığı ile verilecek. Bu bölümde, “Aşağıdaki durumlarda kullanmayınız”, “Yiyecek içecek ile kullanılması”, “Hamilelik, Emzirme, Araç ve makine kullanımı”gibi alt başlıklar var.
*‘Kullanım şekli ve dozaj’ bölümü de vatandaşa hitap edecek şekilde ‘X ilacı nasıl kullanılır’ başlığı ile veriliyor.

MİNE TUDUK /Radikal

Kalp Stentleri: İlaçlı mı? İlaçsız mı?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2188 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim