• BIST 9645.02
  • Altın 2418.721
  • Dolar 32.554
  • Euro 34.802
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Hasta hakları birimlerine sağlık çalışanları da başvurabilecek!

Hasta hakları birimlerine sağlık çalışanları da başvurabilecek!
Kamu hastanelerindeki hasta hakları birimleri, artık sadece hekimlere yönelik şikâyetlere değil, sağlık çalışanlarının sorunlarına da kulak verecek.

Kamu hastanelerinde, vatandaşın hastanelerde yaşadığı sorunlara yerinde çözüm üretmek amacıyla kurulan hasta hakları birimleri, artık sağlık çalışanları için de hak arayacak. Birimlerin daha etkin bir biçimde çalışması için düğmeye basan Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet ve hakaret gibi durumlar için aktif bir personel bulunduracak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, “Hasta hakları birimine gelen şikâyetlerin yüzde 75’ine anında çözüm sağlanıyor. Tüm hastanelerde bulunan bu noktalarda artık yalnızca vatandaşın değil sağlık çalışanlarının da sorunlarına çözüm bulunacak. Hem hasta hakkı hem de hekim güvenliği için çalışılacak. Bunu için aktif bir personel görevlendirilecek” dedi.

Keyfi şikâyetler
Hastanede sorun yaşayan vatandaştan gelen keyfi şikâyetlerin, hasta hakları birimlerinde değerlendirilip işleme konulmayacağına dikkat çeken Prof. Şencan “Örneğin vatandaştan gelen, ‘Acilde çok bekledim ama sıra bana gelmedi. Doktor benimle ilgilenmedi’ gibi keyfi, objektif olmayan ve asılsız şikâyetleri dikkate alınmayacak. Bakanlık olarak konuyla ilgili hastane idarelerine, mayıs ayında çok net bir genelge gönderdi” dedi. Vatandaşla daha interaktif bir biçimde çalışacak hasta hakları birimi, hastaların randevusuna sadık kalması, doktorunun verdiği tedavi ile ilaç kürünü doğru uygulaması gibi konulardaki sorumluluklarını da hatırlatacak. Prof. Şencan, hastanelerde bulunan hasta hakları birimlerinin daha etkin çalışmasıyla, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Hattı olan 184 SABİM’e yapılan şikâyetlerin de azalacağına dikkat çekiyor.

Hasta hakları birimi, ülke genelindeki hastanelerde 2003 yılında devreye girdi. 81 il ve tüm büyük ilçelerdeki hastanelerde bulunan birimlerde, Hasta Hakları Kurulu üyeleri görev yapıyor. Kurul, hasta hakları ihlalleri ile bunlara bağlı ortaya çıkan sorunların önlenmesi için bir araya gelerek başvuruları değerlendiriyor.

Refakatçi temini
Sağlık Bakanlığı’nın kısa bir süre önce devreye soktuğu Kamu Hastane Birlikleri’nin (KHB) fiziki yapılanmalarının tamamlandığına da dikkat çeken Prof. Şencan, “Yeni yapılanma, kamu hastanelerinin hizmet kalitesi arttırma ve iyileştirme sürecini hızlandırıp daha verimli bir hale getirecek. KHB’nin devreye girmesiyle hizmet anlamında yenilikler de devreye girdi. Hastanede yatarak tedavi gören ama refakatçisi olmayan hastaya refakatçi temin edilecek” dedi.

Mine Tuduk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim