• BIST 9764.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Hasta, Hekimlere Soramadıklarını Eczacıyla Paylaşıyor

Hasta, Hekimlere Soramadıklarını Eczacıyla Paylaşıyor
Hastalar, hekimlerin tutumu nedeniyle hastalıkları ile ilgili soramadıklarını eczacılara soruyor. Hasta-hekim arasında olması gereken diyalog, belki de hastalığın teşhisi ve tedavisinde önem taşıyan bilgiler hasta-eczacı arasında gerçekleştiği belirtiliyo

Hastalar, hekimlerin tutumu nedeniyle hastalıkları ile ilgili soramadıklarını eczacılara soruyor. Hasta-hekim arasında olması gereken diyalog, belki de hastalığın teşhisi ve tedavisinde önem taşıyan bilgiler hasta-eczacı arasında gerçekleştiği belirtiliyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kontaş, kanser gibi önemli hastalıklarda hekim tutumunun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Hasta-hekim arasında diyolog hastalığın teşhisi ve tedavisi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Ancak hekimlerin olmaması gereken tutum ve davranışları nedeniyle hasta, rahatsızlığı ile ilgili bilgileri hekimle değil, onu dinleyen eczacı ile paylaşıyor. Bu nedenle hekim tutum ve davranışlarına dikkat edilmeli ve eczacılık fakültesindeki patoloji ders saatlerinin artırılması şart" dedi.

Kanser hastaları ile daha iyi diyolog kurulması, hastalığın erken tanısı adına hastanın söyleyeceklerinin önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kontaş, genelde bazı hekimlerin hasta sorularına umursamaz tavır, sorularını dikkate almama, cevaplamama gibi tutum içerisinde olabildiğini anlattı. Kontaş, tedavi sürecinde hastanın yaşadıkları, hastalığın seyri ile ilgili sıkıntılarını anlatmasının önemine vurgu yaparak, "Bu tutum ve davranışlar olumsuz yönde etki yapıyor. Hastanın hekimle paylaşması gereken bilgi ve sorunları daha çok eczacı ile paylaştıklarına şahit oluyoruz. Sorularına eczacıdan cevap alan hasta, daha çok açılıyor ve belki utandığı için söyleyemediği sorunlarını da paylaşıyor" ifadesini kullandı.

Kontaş, kendisinin de Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde patoloji dersleri verdiğini hatırlatarak, bu durumun dikkate alınıp eczacılık fakültesinde 30 saat olan patoloji dersinin daha da artırılmasını istedi. Diğer derslerin eczacılık fakültesinde daha fazla saat olarak ağır bir şekilde uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Kontaş, patoloji (hastalıklar bilimi) ile birlikte anatomi (canlıların vücut yapısı inceleme bilimi) ve histoloji (doku bilimi) dersleri ve ders saatlerinin fazla olması gerektiğini vurguladı. Eczacılık fakültesinde histoloji dersinin bulunmadığına da dikkat çekti.

Bu haber toplam 2230 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim