• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hasta kotası mahkemeye taşınıyor

Hasta kotası mahkemeye taşınıyor
Göz hastaneleriyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki hasta kotası anlaşmazlığı büyüyor

Göz hastanelerinin günlük hasta sayısını 60’tan 40’a düşüren SGK’yla uzlaşma çabaları sonuçsuz kaldı. Hastaneler 15 Eylül’den sonra ayrı ayrı SGK’ya dava açmak için harekete geçti. 25 göz hastanesi ve merkezi SGK’ya dava açmak için avukatlarına talimat verdi, sayının artacağı söyleniyor.

SGK’ya dava açmaya hazırlanan hastanelerin avukatlığını yapan Bülent Özer, "Mağdur olan göz merkezleri ve hastaneler beraber haraket edecekler. Şu anda Türkiye’de 160’a yakın göz hastanesi ve merkezi var. Hasta kotası uygulaması yarısından fazlasını mağdur etmiş durumda. Hastanelerin giderleri aynıyken gelirleri üçte bir oranında azalmış durumda" ifadelerini kullandı.

Avrupa Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, SGK’yla uzlaşma çabalarının sonuçsuz kaldığını belirterek, ''SGK’da bu işin olumlu sonuçlanması için sinyal alamadık dolayısıyla dava açmak istedik. Hakkımızı kanunlarla aramak istiyoruz. Çünkü göz hastanelerinde hasta kotasında yapılan düşüşün adaletsiz olduğuna inanıyoruz. Günde doktor başına 60 hasta sayısını 40’a düşürdüler. Doktor o gün katarakt ameliyatı yaptıysa bu sayı daha da düşüyor. Halbuki bu ameliyatlar beş dakikada yedi dakika da bitiyor'' diye konuştu.

Ümraniye Göz Merkezi’nin sahibi doktor Osman Dursun ise SGK’nın hasta kotası uygulamasından vazgeçeceği umudunu koruduğunu anlattı.

HASTALARI GERİ GÖNDERİYORUZ

Osman Dursun konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Doktorlarımızdan şikâyet geliyor. 40 sayısıyla sınırlanınca çalışabilir hekimler çalışamıyor. Gelen hastayı geri göndermek zorunda kalıyoruz. Bu hem hasta hem hastane hem de doktor için zor. SGK’nın bu yanlış uygulamayı düzelteceğini düşünüyorum.''

SGK 1 Ağustos’ta yayımlanan 'Sağlık Uygulama Tebliği'yle özel göz hastanelerine hasta kotası koydu. Tebliğin 3. maddesi, özel hastanelerde yapılacak doktor başına günlük göz muayenesi sayısını 60’tan 40’a düşürdü. Günde 40 hastadan fazlasını kabul eden hekim, kotanın üzerindeki hastalar için SGK’dan ödeme talep edemiyor. Devlet hastanelerinde ise durum farklı. Devlette çalışan göz doktorları için günlük hasta sınırı 120. Buna göre bir doktor her hastasına yalnızca üç dakika ayırabiliyor. Düzenlemeyle SGK’nın özel hastanelere hasta başına ödeyeceği ücreti azaltmayı hedeflediği belirtiliyor.

Sümeyra Tansel

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim