• BIST 9530.47
  • Altın 2478.468
  • Dolar 32.4618
  • Euro 34.6712
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Hasta olan Joe'ya da T.C. kimlik numarası

Hasta olan Joe'ya da T.C. kimlik numarası
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye’de çalışan, ancak T.C. kimlik numarası olmadığı için hastaneye gidemeyen yabancı uyruklu kişilerin sorunlarına ilginç bir çözüm buldu. Buna göre artık, muayene olmak için hastaneye gelen yabancılar, önce nüfus müdürlü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye’de çalışan, ancak T.C. kimlik numarası olmadığı için hastaneye gidemeyen yabancı uyruklu kişilerin sorunlarına ilginç bir çözüm buldu. Buna göre artık, muayene olmak için hastaneye gelen yabancılar, önce nüfus müdürlüklerine yönlendirilerek T.C. kimlik numarası almaları sağlanacak, daha sonra bu numaralar SGK’da onaylanacak.

1 Ekim gününden itibaren muayene olmak için başvuran vatandaşlardan sadece T.C. kimlik numarası isteyen hastaneler, oturma izni almış ya da sığınmacı pozisyonundaki yabancı uyruklu kişilerin muayene talepleri karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. Çünkü sisteme göre öncelikle kişinin T.C. kimlik numarası provizyon sistemine giriliyor. Sistemin numarayı tanımasıyla kişinin sigortalı olduğu tespit ediliyor. Ancak bu durum Türkiye’de çalışan ve T.C. kimlik numarası olmayan yabancı uyruklu kişilerin hastalanmaları durumunda hastaneye gidememeleri anlamına da geliyor.

SGK ilginç çözüm buldu

Soruna çare arayan SGK ise ilginç bir çözüm buldu. Buna göre, bundan böyle muayene için hastaneye gelen yabancılar, nüfus müdürlüklerine giderek birer T.C. kimlik numarası alacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, "Oturma izni almış veya usulüne uygun sığınmacı statüsündeki kişilerin, sistemde tanınabilmeleri için ya nüfus müdürlüklerine giderek T.C. kimlik numarası almaları ya da ilgili belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek provizyon sistemine kendilerini tanıtmaları gerekiyor" dedi. Türkoğlu, bu kişilerin oturma izinlerinin bitmesiyle sistemin kendini iptal edeceğini de belirtti.

Önce nüfus sonra hastane

Yüzüncü Yıl Hastanesi İdari Koordinatörü Tansel Yücel, "Türkiye’de çalışan ve hastanemizde muayene olmak isteyen yabancı uyruklu kişilere, ’T.C. kimlik numarası uygulaması’ndan bu yana nasıl davranacağımızı bir türlü bilemiyorduk. Bu konu geçtiğimiz günlerde SGK’da yapılan toplantıda gündeme getirildi. SGK yetkilileri, bizlere ’Bundan böyle muayene olmak isteyen yabancıları, öncelikle nüfus müdürlüklerine yönlendirin, bu kişilere T.C. kimlik numarası verilsin. Daha sonra ise bu numaralarla SGK’ya gelmelerini sağlayın ki numaraları onaylansın. Sistem onları tanısın’ dediler. Biz de bundan sonra gelen yabancı uyruklu kişileri öncelikle nüfus müdürlüklerine yönlendireceğiz" dedi.

Bu haber toplam 2118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim