• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hasta şikâyeti arttı, doktora hizmet içi eğitim verilecek

Hasta şikâyeti arttı, doktora hizmet içi eğitim verilecek
Devlet hastanelerinde 2004 yılında kurulan 'hasta hakları birimi'ne şikâyet yağıyor. Geçen yıl yapılan başvuruların yarısı 'hizmetten genel olarak yararlanamama' şeklinde oldu. Şikâyetlerin ikinci sırasında "saygınlık ve rahatlık görememe" yer aldı.

Devlet hastanelerinde 2004 yılında kurulan 'hasta hakları birimi'ne şikâyet yağıyor. Geçen yıl yapılan başvuruların yarısı 'hizmetten genel olarak yararlanamama' şeklinde oldu. Şikâyetlerin ikinci sırasında "saygınlık ve rahatlık görememe" yer aldı.

Sağlık Bakanlığı, hasta hakları konusunda toplumu bilinçlendirme çalışmalarını bu yıl yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Çalışma kapsamında, doktorlara hizmet içi eğitim vatandaşa da hasta hakları eğitimi verilecek. Okullarda hasta hakları anlatılacak. Hasta ve yakınlarına, üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerine, lise öğrencileriyle kamu kurum ve kuruluşları çalışanlarına hasta hakları eğitimi verilecek.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş, doktorlara yönelik yakınmaları azaltmak için de hizmet içi eğitimler düzenleyeceklerini söylüyor. Günde 120 hastaya bakarak güler yüz göstermenin imkansız olduğunu belirten Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. İbrahim Şentürk ise "Biz de istemez miyiz hastaların sırtını sıvazlamak? Ama kapının önünde daha 80 kişi olduğunu öğrenince hızlı hızlı bakıyoruz." diyor. Devlet hastanelerinin hasta hakları birimine geçen yıl 78 bin 636 kişi başvurdu. Birime yapılan şikâyetlerin yarısı 'hizmetten genel olarak yararlanamama' şeklinde tanımlandı. Şikâyetlerin ikinci sırasında 'saygınlık ve rahatlık görememe' yer aldı. Hasta hakları kurullarında görüşülüp karara bağlanan müracaatların yüzde 54'ü için 'hasta hakları ihlali yok' denildi. Yapılan şikâyetlerin yüzde 11'inde hasta hakları ihlali tespit edildi.

Hasta hakları birimlerine en çok ev hanımları şikâyette bulunuyor

Hasta hakları birimlerine yapılan şikâyetçilerin önemli bir bölümünü ev hanımları oluşturuyor. Hastaların en çok şikayet ettiği sağlık personeli yüzde 71 ile doktorlar. Hasta şikâyetlerini inceleyen kurul ise hasta başvurularının yüzde 11'inde hasta hakkı ihlali tespit etti. Vatandaşların muayene ve tedavi sırasında karşılaştıkları sıkıntılar 2004 yılından beri hasta hakları birimlerine şikâyet ediliyor. Şikâyetlerin tümü, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi tarafından izleniyor. Başvuru yapılan hastanedeki hasta hakları birim sorumlusu, kendi sayfasında başvuruyu görerek sorunu çözmeye çalışıyor. Geçen yıl başvuruların çoğu yerinde çözülürken, 12 bin 789 başvuru kurullarda karara bağlandı.

Bu haber toplam 1792 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim