• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hastalar dertlerini "iletişim birimleri"ne anlatacak

Hastalar dertlerini "iletişim birimleri"ne anlatacak
Hastanelerdeki hasta hakları birimleri 8 Ağustosa kadar "iletişim birimleri"ne dönüşecek

Hastanelerdeki hasta hakları birimleri, 8 Ağustosa kadar "iletişim birimleri"ne dönüşecek.

Uygulamayla hastaların sorunlarının yerinde ve zaman kaybı olmadan çözümlenmesi amaçlanıyor.

Mayısta yapılan yönetmelik değişikliğiyle hasta haklarıyla ilgili sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hasta iletişim birimlerinin oluşturulması hükme bağlanmıştı.

Bu dönüşüm için bünyesinde hasta hakları birimleri bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarına üç, bulunmayanlara ise hasta hakları iletişim birimleri kurulması için 6 ay süre tanınmıştı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova, yayımladığı genelgeyle kamu hastane genel sekreterliklerinden bununla ilgili hazırlıklarını tamamlamalarını istedi.

Hasta hakları birimlerinin en geç 8 Ağustos'a kadar hasta hakları iletişim birimlerine dönüştürülmesi gerektiğine dikkati çeken Çukurova, yerinde çözümlenen ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde oluşturulacak hasta hakları kurullarına sevk edilecek işlemlerin, yeniden düzenlenen yazılımla yürütüleceğini, bu nedenle konuyla ilgili yetkilendirilecek sorumlunun kuruma bildirilmesi gerektiğini kaydetti.

Hasta hakları kurulları

Aynı konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Alaattin Dilsiz tarafından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna gönderilen yazıda ise hasta haklarıyla ilgili yönetmelik değişikliğiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta hakları iletişim birimleri kurulmasının ve hasta hakları kurulları ve işlemlerinin il sağlık müdürlüğü bünyesinde devam ettirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Dilsiz, başvuruların zaman ve iş kaybına sebebiyet vermeden ivedilikle sonuçlandırılması için yerinde çözüm, kurula sevk ve değerlendirme işlemlerinin yenilenen yazılım üzerinden internet ortamında yürütülmesinin planlandığını belirterek, iletişim birimine dönüşüm 8 Ağustos'a kadar yapılması gerektiğinden yeni yazılımın öncelikle Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde kullanıma açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Yönetmelik değişikliği

Hasta haklarıyla ilgili yönetmelik değişikliğine göre, il sağlık müdürlüğü, üniversite hastaneleri, askeri hastaneler ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, kamu hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinden gelen başvuruları değerlendirmek, karara bağlamak, öneri sunmak ve düzeltici işlemleri belirlemek üzere Hasta Hakları Kurulu oluşturacak.

Kurul, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirecek.

Hasta hakları uygulamalarına veya etik ilkelere aykırı davranış sebebiyle kurul tarafından verilen ihlal kararları, ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna ve ilgili personele yazılı olarak tebliğ edilecek. Son altı ay içerisinde ikiden fazla hak ihlali kararı verilen sağlık meslek mensubu hakkındaki dosya, Sağlık Meslekleri Kuruluna gönderilecek.

Hasta Hakları Kurulu, gerek görürse hasta hakkı ihlaline sebep olabilecek uygulamaları inceleyerek hasta haklarının geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlenmesine karar verebilecek.

Sağlık kurum ve kuruluşu belirlenen süre içinde gerekli önlemleri alacak, girişimlerde bulunacak ve yapılan işlem hakkında kurulu bilgilendirecek.

Bu haber toplam 3762 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim