• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Hastalar sedye ve ambulaslarla oy kullandı

Hastalar sedye ve ambulaslarla oy kullandı
Mersin’de, çeşitli hastalıkları nedeniyle hareket etmekte zorlanan ve evde bakım hizmeti alan 85 yaşındaki Sıddık Yetkiner ile 80 yaşındaki eşi Naciye Yetkiner, talepleri üzerine İl Sağlık Müdürlüğü’nün sağladığı ambulansla sandığa oylarını kullandılar.

Mersin’de, çeşitli hastalıkları nedeniyle hareket etmekte zorlanan ve evde bakım hizmeti alan 85 yaşındaki Sıddık Yetkiner ile 80 yaşındaki eşi Naciye Yetkiner, talepleri üzerine İl Sağlık Müdürlüğü’nün sağladığı ambulansla sandığa gidip oylarını kullandılar.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, evde bakım hizmeti alan ve hareket etmekte zorlanan 66 hastayı, hasta nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürüyor. Sağlık problemleri nedeniyle İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Evde Bakım Hizmeti’nden yararlanan hastalardan, yerel seçimde oy kullanmak isteyip İl Sağlık Müdürlüğü’nden talepte bulunan hastalar, Evde Bakım ve 112 ekiplerince hasta nakil araçlarıyla oy kullanma yerlerine götürülerek, sağlık personeli refakatinde oy veriyorlar.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 1,5 yıldır evde bakım hizmeti alan Parkinson, KOAH ve CVH (beyne giden damarlarda kireçlenme) hastası olan 85 yaşındaki Sıddık Yetkiner ile kalp kapakçığı değişen, şeker ve tansiyon hastası olan eşi 80 yaşındaki Naciye Yetkiner de bugün yapılan yerel seçimde oy kullanmak istedi. Ancak, Sıddık Yetkiner özellikle Parkinson nedeniyle hareket etmekte zorlandığı için kendi olanakları ile oy kullanmaya gidemeyeceğinden Yetkiner çifti İl Sağlık Müdürlüğü’nden yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine Sağlık Müdürlüğü, merkez Yenişehir ilçesi Deniz Mahallesi Villa Kent Sitesi’nde oturan Yetkiner çiftine bir ambulans tahsis etti.


Sıddık Yetkiner konuşmakta zorlanırken, eşi Naciye Yetkiner, ambulans gelmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, kocasının hastalıkları nedeniyle tek başına yürüyemediğini ve bacaklarının tutmadığını söyledi. 1,5 yıldır evde bakım hizmeti aldıklarını belirten Naciye Yetkiner, “Eşim ancak iki kişinin yardımıyla ayağa kalkabiliyor. Bu hizmetle eve ekip geliyor, kanımızı, tansiyonumuzu ölçüyor, ilaçlarımızı yazıyor. Her şeyi mükemmel yapıyorlar. Bugün de oy kullanmamız için bize yardım edecekler. Ambulansla gelip bizi götürecekler, oyumuzu kullanacağız. Sonra da eve bırakacaklar” dedi.

Sabah saatlerinde ambulansla Yetkiner çiftinin evine gelen 112 sağlık ekipleri, aynı zamanda Kore Gazisi olan Sıddık Yetkiner’i tekerlekli sandalye ile evden çıkararak sedyeye aldılar ve ambulansa yerleştirdiler. Yetkiner çifti, oğulları Rıfkı Yetkiner’in de yardımıyla ambulansla aynı mahallede oy kullanacakları Kocatepe İlkokulu’na götürüldü. Burada sağlık ekipleri tarafından sedyeyle ambulanstan indirilerek oy kullanacağı sınıfa götürülen Sıddık Yetkiner, oğlunun ve sandık görevlilerinin yardımıyla oyunu kullandı. Sağlık ekipleri, Yetkiner çiftini oy verme işleminin ardından ambulansla evlerine bıraktı.

Oy kullanma işleminin ardından konuşan Yetkiner çiftinin oğlu Rıfkı Yetkiner, “1,5 yıldır evde bakım hizmeti alıyorlar. Babam 85 yaşında Parkinson hastası ve KOAH, annemin de kalple ilgili sorunları var. Babam yürüyemiyor. Oy kullanmakta çok zorlanacaktı ve oy kullanmak istiyordu. Sağlık Müdürlüğü’nü aradık ve yardım talep ettik. Onlar da sağ olsunlar bizi kırmadılar, buraya kadar gelip bu hizmeti verdiler. Çok iyi bir hizmet oldu” diye konuştu.

Öte yandan, Sağlık Müdürlüğü’nden verilen bilgide, Evde Bakım Hizmeti Koordinatörlüğü’nün oy verme saatinin sonuna kadar açık olacağı, iki görevlinin bu yönde gelecek talepleri değerlendirerek hastalara yardımcı olacakları bildirildi.

Van İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, evde sağlık hizmeti gören hasta ve yatalak hastalar için talep üzerine eve giderek hastaları alarak oy kullanacakları okullara götürüyor.

Van Karşıyaka Mahallesi’nde yaşayan evde sağlık hizmeti gören 65 yaşındaki hasta Zumeyran Aşan, oy kullanmak için 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü aradı. Bu istek üzerine Aşan’ın evine giden ekipler Aşan’ı ambulansla evinden alarak oy kullanacağı Kinyas Kartal İlkokuluna götürdü. İki sağlık personelinin yardımıyla oy kullanacağı sandığa giden Aşan, oyunu kullandıktan sonra tekrar ambulansla evine bıraktı. Uygulamadan çok memnun olduğunu söyleyene Aşan, ”Seçimler ülkeye ve Van’a hayırlı olsun” dedi.

Kendilerine gelen talep üzerine hastaları oy kullanacakları okullara götürdüklerini söyleyen Acil Tıp Teknisyeni Rahime Atay, “Sabahtan bu yana bize 6 kişi başvuruda bulundu. Gelen talepler üzerine hastaları büyük bir titizlikle evlerinden alarak oy kullanacağı okula götürüyoruz. Vatandaşlarımız bu uygulamadan çok memnun” dedi.

HASTALAR SEDYE İLE SANDIK BAŞINA GETİRİLDİ

Bingöl’de, sabah 07.00 itibariyle oy kullanma işlemleri başlarken, evde bakım hizmeti alan ve hareket kabiliyeti olmayan hastalar, sedyelerle sandık başına getirildi.

166 bin 747 seçmenin bulunduğu Bingöl'de, oy kullanma işlemlerinin saat 16.00’ya kadar devam edeceği belirtildi. İl merkezi ve merkeze bağlı belde ile köylerde, 91 bin 170 seçmen, 339 sandıkta oy kullanacak. Sabah saatlerinde okullara gelen seçmenler, sandık başlarına giderek oylarını kullanmaya başladı. Oy kullanan vatandaşlar, “Oyumuz vatana, millete hayırlı olsun. İnşallah hem ülkemiz, hem de şehrimiz için hayırlı bir sonuç çıkar” ifadelerini kullandı. Öte yandan il merkezinde sandıkları gezen siyasi parti temsilcileri, sandık başkanlarıyla görüştü.

Kent merkezinde ikamet edip, evde bakım hizmeti alan ve hareket etmekte zorlanan hastalar, ambulanslarla sedye üzerinde sandık başına getirildi. 'Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi' tarafından sandık başına getirilen hastalar, sandık başkanları tarafından zihin algısı kontrolü yapıldıktan sonra oylarını kullandı. Evde bakım hizmetinden yararlanmayan bedensel engelli bazı vatandaşlar ise, ailelerinin yardımıyla sandık başına getirildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Bingöl’de 2009 yılında 149 bin 634 olan seçmen sayısı, yüzde 11 oranında bir artışla 2014 yılında 166 bin 747’e yükseldi. Seçmen artışı sandıklara da yansıdı. 2009 yılında yapılan seçimlerde, 662 olan sandık sayısı, yüzde 10 arttırılarak 725’e çıkartıldı. İlçelere göre seçmen ve sandık bilgileri ise şöyle:

"Adaklı’da 6 bin 71 seçmen 43 sandıkta, Bingöl merkezde 91 bin 170 seçmen 339 sandıkta, Genç’te 23 bin 430 seçmen 113 sandıkta, Karlıova’da 18 bin 175 seçmen 73 sandıkta, Kiğı’da 3 bin 671 seçmen 35 sandıkta, Solhan’da 20 bin 702 seçmen 79 sandıkta, Yayladere’de bin 421 seçmen 25 sandıkta ve Yedisu’da 2 bin 107 olan seçmen 18 sandıkta oy kullanacak"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4126 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim