• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hastalara yüzde 1 katkı payı geliyor

Hastalara yüzde 1 katkı payı geliyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatan hastalardan yüzde 1'e kadar katkı payı alınmasındaki amacın otokontrol sisteminin getirilmesi olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatan hastalardan yüzde 1'e kadar katkı payı alınmasındaki amacın otokontrol sisteminin getirilmesi olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatan hastalardan yüzde 1'e kadar katkı payı alınmasındaki amacın otokontrol sisteminin getirilmesi olduğunu belirterek, vatandaşların hastaneden çıkarken faturalarını kontrol etmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 37 kanun ve 4 Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik öngören, "Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" alt komisyon metni üzerinden görüşülmeye başlandı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, alt komisyona yapılan değişikliklerle ilgili bilgi verdi. Şehir içi ulaşımda kullanılan raylı sistemlerin Ulaştırma Bakanlığına devri ve belediyelere yapılan afet yardımlarıyla ilgili bazı düzenlemelerin tasarıdan çıkarıldığını bildiren Sali, Hazine Müsteşarlığının bütçe açığının 5 katı kadar borçlanması, karayollarında kesilen idari cezaların düşürülmesi, kimlik kartında parmak izinin saklanmaması, okullarda temizlik ve güvenlik personeli çalıştırılması halinde bunların giderleri için bağış alınması, tedavi hizmetlerinde hastalardan yüzde 1 katkı payı alınması, Başbakanlıkta çalışan personele fazla çalışma ödeneği verilmesi gibi konuların tasarıya eklendiğini kaydetti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "torba kanun" diye adlandırılan tasarının torba ve çuvaldan büyük harar şekline dönüştüğünü söyledi.

Kalaycı, kamu kurumları arasında sadece Başbakanlıkta görevli personelin fazla çalışmadığını, diğer bazı bakanlıktaki personelin de fazla çalıştığına işaret ederek, fazla çalışma ödeneğinin tüm kurumlar için uygulanmasını istedi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, borçlanma limitinin değiştirilmek istenmesini eleştirerek, bütçe açığı oranında olan borçlanma limitinin, 5 kata (74.8 milyar liraya) çıkarılmaya çalışıldığını savundu.

Hükümetin gelir-gider hesabı yaptıktan sonra böyle bir düzenlemeye gittiğini söyleyen Hamzaçebi, bütçenin gelir hedeflerinde önemli ölçüde düştüğüne dikkati çekti.

Kaymakam adaylığı yazılı sınavını kazananlardan, adaylığa alınacak sayının 4 katının sözlü sınava çağrılmasına ilişkin düzenleme yapılmak istendiğini anımsatan Hamzaçebi, bu uygulamanın yazılı sınavın sonucunu ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

Kaymakamlığın kariyer meslek olduğunu belirten Hamzaçebi, "Kaymakamlık adaylığı sınavıyla ilgili Danıştayın iptal kararı var. Bu düzenleme 'inadım inat' anlayışındadır. 2006 yılında yapılan sınav da 4 katına göre sonuçlandırılmak isteniyor. Genel Kurulda tasarının görüşülmesi sırasında İçtüzüğün bize tanıdığı hakkımızın tamamını kullanacağız. Eğer bu düzenleme yasalaşırsa Anayasa Mahkemesine götüreceğiz" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ise hastanelerde tedavi gören hastalardan yüzde 1 oranında katkı payı alınmak istenmesini eleştirerek, "Hastaneler otel değil ki parası olan 5 yıldızlı odada kalsın" dedi.

Korkmaz, sağlık hizmetinde katılım payı alınması uygulamasının doğru olmadığını, çalışanların prim ödemesinin, parası olmayanların primlerinin ise devlet tarafından ödenmesinin gerektiğini söyledi.

Yatan Hastadan katkı payı alınması

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eleştirilere ve sorulara cevap verdi. Şimşek, dünyada ve Türkiye'nin olağanüstü bir durumdan geçtiğini belirterek, kamu bütçe dengelerinin ekonomik krizden etkilendiğini söyledi.

Tasarıların "torba kanun" şeklinde görüşülmesine karşı çıktığını bildiren Şimşek, bundan sonraki tasarıların, her düzenlemenin ilgili kanunda değişiklik yapılmak üzere hazırlanacağını, torba kanunun söz konusu olmayacağını ifade etti.

AK Parti hükümetleri döneminde sözleşmeli işçi sayısında artış olduğuna yönelik eleştirilere cevap veren Şimşek, söz konusu artışın geçici işçilerin sözleşmeli işçi statüsüne geçirilmesinden kaynaklandığını, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bazı ihtiyaçları doğrultusunda sözleşmeli işçi çalıştırıldığını kaydetti.

Şimşek, yatan hastalardan yüzde 1'e kadar katkı payı alınmasında, hastaların hastaneden çıkarken faturalarını kontrol etmelerinin sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Düzenlemenin amacı; vatandaşlarımız hastaneden çıkarken hiç olmazsa faturalarını kontrol etmeleridir. Yatan hastalardan yüzde 1'e kadar katkı payı öngörülüyor. 2002 yılında sağlık harcamalarımız yaklaşık 8.6 milyar lira idi. 2008 yılında 32.1 milyar liraya ulaşmış. Bu ciddi bir artıştır. Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde vatandaşlarımıza sağlık imkanlarını, mümkün olan ölçüde artırmak yükümlülüğümüzdür. Fakat sosyal devlet, hesabını, kitabını yapan devlettir. Sosyal devlet, uzun dönem sürdürülebilirliği dikkate almak zorundadır.

Doğrudan doğruya ilk basamak hastaneye gidenlerden katkı payı alınması söz konusu değil. Fakat hastanede yatan vatandaşlarımızın, istismarı önlemek için hiç olmazsa çıkarken faturasını kontrol etme mekanizması getiriyoruz. Bunun çok da yanlış bir düzenleme olmadığını düşünüyorum. Bunun amacı buradan ciddi bir gelir elde etmek değil, bir otokontrol sistemini oturtmaya yöneliktir. Vatandaşlarımızın lehine bir düzenlemedir. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızı bu işin dışında tutacağız."

 

"Kaymakam adaylığı sınavına ilişkin 3 madde kabul edildi"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, tasarının kaymakam adaylığı sınavına ilişkin ilk 3 maddesi kabul edildi.

Komisyonda "torba kanun" olarak nitelendirilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı görüşüldü.

Tasarının görüşülmesi sırasında AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, kaymakam adaylığı yazılı sınavında başarılı olanlardan 4 katının mülakata çağrılmasına ilişkin düzenlemenin 2 katına indirilmesi için önerge verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili bakanla görüştüğünü belirterek, mülakata çağrılacak olanların 4 katında kalması gerektiğini söyledi.

Şimşek'in katılmadığı AK Parti'li Sali'nin önergesi, Komisyon üyesi muhalefet milletvekillerinin desteği ve bazı AK Parti'li milletvekillerin çekimser kalması üzerine kabul edildi. Buna göre, yazılı sınavında 70'in üzerinde puan alanlar arasında kaymakam adayı alınacak sayının 2 katı mülakata çağrılacak. Mülakatta, katılanların yarısı kaymakam adayı olacak.

Değişiklik önergeleriyle kabul edilen 3 maddeye göre, kaymakam adaylığına atama yapılacak boş kadro sayısı ve sınava ilişkin konuların yer alacağı duyuru, başvuru süresinin bitiminden en az 15 gün önce Türkiye genelinde günlük yayınlanan, tirajı en yüksek beş gazetenin birinde ilan olunacak. Bu duyuru, İçişleri Bakanlığının internet sitesinde de yayınlanacak. Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden 70 puanın altına düşülmemek şartıyla en yüksek puandan başlanarak alınacakların 2 katı kadar aday mülakata çağrılacak. Puanların tutanağa geçirileceği mülakatta, herhangi bir kayıt sistemi kullanılmayacak.

Kaymakam adayları, il özel idarelerinde staj yapacak. Boş ilçelerin sayısının artmasından dolayı hizmetin aksamaması amacıyla da kaymakamlık kursu, gerekli görüldüğü takdirde öne alınacak.

26 Ekim 2008 tarihinde yapılan ancak, mülakatı gerçekleşmeyen sınavın sonuçlanması amacıyla hazırlanacak yönetmelik de 6 ay içinde çıkarılacak. Bu yazılı sınavda başarılı olanların tamamı mülakata çağrılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, tasarının ilk 3 maddesi kabul edildikten sonra çalışmaya 3 Haziran Çarşamba günü devam edeceklerini bildirdi.

Dünya Gazetesi

Bu haber toplam 2280 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim