• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Hastalardan mesai sonrası para alınacak

Hastalardan mesai sonrası para alınacak
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Tam Gün Yasası ile ilgili hazırladıkları torba kanunun gündemdeki yoğunluk nedeniyle Meclis gündemine alınamadığını ancak Ekim ayında yasanın Meclis gündeminde olacağına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak Tam Gün Yasası ile ilgili hazırladıkları torba kanunun yoğun gündem nedeniyle Meclis gündemine gelemediğini söyledi.

Tam gün ile ilgili yasanın ekim ayında Meclis gündemine geleceğini belirten Müezzinoğlu, “Tam Gün'deki temel bakış açımız, özellikle üniversiteleri ilgilendiren kısmı; üniversite hocalarımız, bütün çalışmalarını üniversitesinde yapmalı ya da üniversiteden ayrılmalı. Özel sektör veya muayenede çalışabilir. Mesaisinden sonra, saat 5'ten sonra ya da hafta sonu, gece, hangi mesaiyi uygulamak istiyorsa, üniversite yöneticileri, hocalarımıza bu anlamda imkan tanıyacak, hastalarımızdan da mesai sonrası katılım payı almak kaydıyla, belli şartlarda hizmet verebilecek.” dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, üniversite, kamu ve özel sektör sağlık çalışanları ile iftar yaptı. Ankara ATO Congresium’da gerçekleştirilen iftar programında konuşan Müezzinoğlu, sağlıkta iftar buluşmaları kapsamında Ankara ve İstanbul’da sağlık çalışanları ile bir araya geldiklerini söyledi. Millet olarak insanların birbirini sevme ve birbirine değer vermesi gerektiğine inandığını belirten Müezzinoğlu, “75 milyon insan olarak birbirimizi ne kadar çok seversek o kadar iyi bir toplum olacağız. Dünyanın bugün en çok ihtiyacı olan barış huzur adalet ve hakça paylaşım.” diye konuştu.

Aile hekimliğini ve koruyucu sağlık hizmetlerini daha ileriye taşımak için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Müezzinoğlu, “Başarılı sonucu tıp fakültelerimizin ve hocalarımızın verdiği bilgi birikimi ve sağlık alanında bize eğitmelerinin getirdiği başarının sonucudur. İyi yönetmek kadar iyi yetişmiş insanın da önemi var. Bugün sağlıkta 130 bin hekim, 200 bin hemşiremiz ile dünyaya örnek gösterilen bir sağlık sunumunu başardıysak birinci pay bizlerin ve bizleri yetiştiren hocalarımızındır. 2023 ve 2071 hedefleri olan bir Türkiye. Üniversite ve tıp fakültelerimizi daha dinamik hale getirmeliyiz. Üniversitelerimizin birinci önceliği eğitim. Bilimsel araştırma ve geleceğin sağlık alanında öncü olacak bir yol haritasını benimsemeli.” ifadelerini kullandı.

HOCALARA AKŞAM 5'TEN SONRA MESAİ İMKANI

Tam Gün Yasası'nın iptal edilen boyutları olduğunu ve konu ile ilgili mahkeme kararları bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Meclis'e getirip yasalaştıramadığımız bir torba kanun var. İnşallah ekim ayında Meclis açılır açılmaz ilk bir hafta görüşeceği ilk yasa tasarısı olacak. Tam günde kamuoyu nasıl bir yol izleyeceğiz diye bazen rektörler bazen dışarıdaki arkadaşlarımız bu belirsizlik dönemi ile ilgili bilgi istiyor.

Üniversitelerdeki hocaların bütün emeklerini, birikimlerini ve mesailerini üniversite ile birlikte götürmelerini istiyoruz. Hocalarımız saat 5'ten sonra cumartesi-pazar günün herhangi bir vakti daha çok çalışmak istiyorlarsa, daha çok performans göstermek istiyorlarsa, benim enerjim var, ben üretiyorum, ben bu üretimimi yine topluma sunmak istiyorum derlerse kanunumuz Meclis'te yasalaştıktan sonra, 5’ten sonra 24 saat yine üniversitelerinde devam edecekler.

Gerek Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre, gerek katılım paylarından ilave ek ücret alacaklar. Maddi gelirleri anlamında emeklerinin karşılığını alacaklar. Gündüz gösterdikleri performans kadar mesai sonrası da hakları doğacak ücret anlamında, döner sermaye ve ek ödemeleri ay sonu tam gün mesaisinde ne kadar elde edişi varsa mesai sonrası da o kadar bir hak ediş imkanı doğacak.”

Üniversite hocalarının fakültelerinde kalmalarını istediklerini ifade eden Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Hocalarımız üniversitelerin hocaları. Hoca sıfatını o üniversitede aldılar o üniversiteler onları o noktaya taşıdı. Hocalarımıza dışarıda da olağanüstü ihtiyacımız var, vakıf ve özel üniversiteler de olabilir. O zaman üniversite yönetimlerine yetki veriyoruz. Üniversitedeki öğretim üyesi kadrolarının yüzde 5’i kadar yetki veriyoruz.

Ankara’da bir organ nâkli yapan hocaya Afyon’da ihtiyaç vardır. Üniversite yönetimi belirli bir sözleşme kapsamında bir yılı aşmayacak şekilde onlara sözleşmeli eğitim ve uygulama hakkı veriyoruz. Tam gün nedeniyle dışarıda kalan hocalarımız var. Bunların bilgi birikimine ihtiyacımız var. Üniversitelerimizin yönetimi kadronun yüzde 5’ini dışarıdan istihdam edebilir ve sözleşmeli olarak hizmet alabilirsiniz.”

Sağlıkta şiddet konusunda son zamanlarda hakimlerin daha cesur ve caydırıcı kararlar verdiğini anlatan Müezzinoğlu, “Yasal düzenleme ile kanun tasarımızda var, şiddet uygulayanlara karşı ister özelde olsun ister kamuda olsun tutuklama yetkisi veriyoruz.

Sağlıkta hekim ve hasta arasına çok güvenlik koymak mümkün değil, bu mesleğin özelliğini de çok fazla kanunlarla, güvenlik güçleri ile değil toplumun bilinçlenmesi ile daha iyi hale getirilebiliriz.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’in moderatörlüğünde katılımcılar Bakan Müezzinoğlu’na sorularını illetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3858 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim