• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Hastaların ilaca ulaşmasına "tane" engeli !

Hastaların ilaca ulaşmasına "tane" engeli !
2008 Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki aksaklıklar 22 Ekim’de çıkarılan revizyonla düzeltilmedi. Hastaların ilaca ulaşmasını engelleyen maddeler geçerliliğini hala koruyor. Bunlardan biri de 4 haftalık tedavi süresini geçen miktarda ilaç içeren büyük ambalajl

2008 Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki aksaklıklar 22 Ekim’de çıkarılan revizyonla düzeltilmedi. Hastaların ilaca ulaşmasını engelleyen maddeler geçerliliğini hala koruyor. Bunlardan biri de 4 haftalık tedavi süresini geçen miktarda ilaç içeren büyük ambalajlı ilaçların raporsuz verilmesinin engellenmesi.

TEİS: “DEVLETİN DERDİ 2 TANE TABLET Mİ?”


Bu da yıllardır aynı ilacı kullanan bir hastanın; ilacı 28 tabletlikse bu ilacı alabilmesine, ancak ilacı 30 tabletlik ise 2 tablet yüzünden ilacını rapor çıkartmadan alamamasına neden olmaktadır.
Hastaların yıllardır kullandığı ilacı alamadığı için tepkisini eczacılara gösterdiğine işaret eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (T.E.İ.S) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: “TEİS olarak vatandaşlarımızın, 2 tablet için ilaçlarını seçme hakkını kaybetmelerini düzenleyen uygulamayı kabul etmiyoruz. Son yapılan revizyon ile vatandaşlarımızın ilaca erişimi engellenmektedir. Devletin derdi 2 tane tablet midir? İvedilikle yapılan bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir. Biz eczacılar ve vatandaşlarımız piyasada bulunan ilaçların içindeki sayıdan asla sorumlu olamayız.” dedi.
Ecz. Saydan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sağlık Uygulama Tebliği' nin 12.2. Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı 3. maddesinde yer alan düzenlemesi;“(3) Antiinflamatuar ve antiromatizmal grubu ilaçların solid-oral formlarında büyük ambalaj kapsamına giren ilaçlar, ayaktan tedavide tek uzman hekim tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanılarak reçete edildiklerinde, en küçük ambalajlı formları ise rapor aranmaksızın reçete edildiklerinde bedelleri ödenir. Bunların dışında kalan ilaçlarda da ayaktan tedavide küçük ambalaj verilmesi esas olup, aynı dozda birden fazla formu olan eşdeğer ilaçların 4 haftalık tedavi dozunu geçen ambalaj formları için sağlık raporu düzenlenmesi zorunludur. “ şeklindedir.
Söz konusu madde ile hastalar raporsuz olarak reçeteye yazdırdıkları bir ilacı farkını ödese bile alamayacak duruma getirilmektedir. Örneğin reçetesinde 30 tabletlik tansiyon ilacı yazılı bir hasta fiyat farkını ödese bile yıllardır kullandığı tansiyon ilacını alamayacaktır. Bu da hastaların ilaçlarını seçme hakkını engellemektedir.
1 Ekim’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile başlayan sıkıntı 22 Ekim’de yayınlanan revizyonla devam etmekte ve ortaya çıkan bu sorun hastalarımızı mağdur etmektedir. Hastaların mağduriyet yaşamasına neden olan ilaçların içlerinde 30 tablet veya daha fazla ilaç bulunmaktadır.
Danıştay 5. Dairesinin 8.11.2006 tarih ve 2006/4054 esas sayılı kararıyla ilaçlarda tedavi süresini belirleyen uygulamalar için yürütme durdurulmuştur. Bugün yeniden gündeme getirilen 4 haftalık tedavi süresini geçen miktarda ilaç içeren büyük ambalajlı ilaçların raporsuz olarak verilmesinin kısıtlanması Danıştay’ın yukarıda belirtilen kararına açıkça aykırıdır.
TEİS olarak vatandaşlarımızın, 2 tablet için ilaçlarını seçme hakkını kaybetmelerine neden olan düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Son yapılan revizyon ile vatandaşlarımızın ilaca erişimi engellenmektedir. Tasarruf tedbiri olarak devletin tek derdi 2 tablet midir? İvedilikle yapılan bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir. Biz eczacılar ve vatandaşlarımız piyasada bulunan ilaçların içindeki sayıdan asla sorumlu olamayız. Çünkü piyasada bulunan ilaç kutularının içindeki sayı Sağlık Bakanlığı ve firmalar tarafından belirlenmektedir. İlaçların içindeki miktarla ilgili bir sorun varsa bu konuyu yetkililer Sağlık Bakanlığı ile görüşerek halletmelidirler, hastaları ve eczacıları mağdur ederek değil !

BU ŞEKİLDE İLAÇ HARCAMASINDAN TASARRUF EDİLEMEZ!
Bu tür yaklaşımlarla ilaç harcamasından tasarruf edilemez. Bu değişiklikle bazı firmaların ilaçlarının satışında sıkıntı yaşanabilir. Firmalar Sağlık Bakanlığına başvurup en erken 2 ay içinde Sağlık Uygulama Tebliğine uygun tablet sayısında ilaçlarını piyasaya vereceklerdir. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası olarak soruyoruz: Bu süre içinde ilacını alamayan vatandaşın bozulan sağlığının bedeli ne olacaktır?
İlaca ulaşım engellenerek, hasta vatandaşlarımızın sağlığı riske edilerek tasarruf yapılamaz!

TEİS BASIN BÜROSU/31/10/2008

Bu haber toplam 2224 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim