• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Hastalıklar ağız kokusuyla belirti verebilir

Hastalıklar ağız kokusuyla belirti verebilir
Hem özel hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen halitosis yani kötü ağız kokusu, sinüzitten kansere kadar bir çok ciddi hastalığın habercisi olabilir.

Halitosisin ağız ve diş sağlığı kadar genel sağlık hakkında da önemli ipuçları verdiğini belirten Diş Hekimi Cansın Özgür, “Ağzınızda kötü koku varsa, mutlaka ciddîye alın” uyarısında bulunuyor.

Ağız kokusunun, düşünüldüğünün aksine nadir rastlanan bir sorun olmadığını söyleyen Dr. Özgür, “Dünya nüfusunun yüzde 25’inin bu rahatsızlıktan etkilendiği düşünülmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olanların çoğu bu hastalıktan zaman zaman şikâyetçi olur. Kişilerarası ilişkiyi, iletişimi, kendini ifade etmeyi etkilemesi nedeniyle ağız kokusu, kişinin özgüvenini sarsan bir durum haline de gelebilir. Bu nedenle dünyanın değişik bölgelerinde ağız hijyeni klinikleri açılmakta ve ağız kokusunu giderici ürünlerin tüketimi giderek artmaktadır” dedi.

Ağız kokusunun patolojik bir durum olduğunu belirten ve “Birçok hastalığın da habercisidir. Sık rastlanan bir durum olmasına karşın doktorlar tarafından da gözden kaçırılan bir bulgudur” uyarısında bulunan Dr. Cansın Özgür, ağız kokusuna neden olan hastalıklar hakkında bilgi verdi ve alınacak önlemleri anlattı:

"Fizyolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun nedenleri bazı gıdaların midedeki sindirim işlemi (sarımsak, soğan, alkol, baharatlı gıdalar vb.), iyi temizlenmemiş ağız boşluğu, düzgün olmayan diş hekimliği restorasyonları (dolgu, protez vb.), çürük dişler, dişeti problemleri, sigara tüketimi, adet sırasındaki hormonal değişikliklerdir. Fizyolojik ağız kokusu, sistemik bir hastalık veya patoloji ile ilgili değildir ve geçicidir. Genellikle diş fırçalama, antiseptik solüsyonlar ile kontrol altında tutulabilir.

Patolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun yüzde 80-90’ı ağız içi sebeplerden kaynaklanmakla beraber birçok ağız dışı sebepten de kaynak alabilir. Dişeti hastalıkları, dil tabakası, yemek artıkları, ağız içi yaralar, kirli takma dişler, tükürük miktarındaki azalma, ağız içinden kaynaklanan sebeplerden birkaçıdır. Tükürük bezinin fonksiyonlarındaki bozukluklar da ağız kokusuna açtığı gibi, antidepresan, antipsikotik ve narkotik ilaçlar da tükürük azlığına neden olabilir. Burun akıntısı ve rüflü hastalığı da ağız kokusunda etkili olur.

Ağız dışından kaynaklanan ağız kokusunda ilk şüphelenilmesi gereken bölge burundur. Burunda oluşacak tıkanıklık, burun solunumu yerine ağız solunumu yapılmasını ve buna bağlı olarak ağızda kuruluk dolayısıyla ağız kokusu oluşmasını sağlar. Ağız dışı kaynaklı halitozis nedenleri olarak karşımıza çıkan başlıca hastalıklar ise peritonsiller abse, retrofarengeal abse, tonsillit, sinüzit, yabancı cisimler, atrofik rinit, kıkırdak septumu etkileyen burun tüberkülozu, sifiliz, rinoskleroma, adenoit, nazofarengeal abse, larenks kanseri, larenjittir.

AĞIZ BAKIMINI İHMAL ETMEYİN!
Bunların dışında akciğer absesi ve kanseri, bronşektazi, nekrotizan pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıkları da halitozis nedeni olabilir. Diğer sistemik hastalıklardan, gastrointestinal sistem rahatsızlıkları (mide kanseri, hiatal herni, pilor darlığı, ösefagus rahatsızlıkları, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanserleri gibi), kronik böbrek hastalıkları, lösemi ve agranulositoz, karsinoid, AIDS, multipl skleroz ve metabolik hastalıklar gibi hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir.

Ağız kokusunun tedavisi; ağız hijyenine dikkat etmek, diş ve dil fırçalamak, dişlerin arasını temizlemek, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmek esaslarına dayanır. Ağız kokusu olan hastalar, sigarayı bırakmalı veya sigara içmeyi azaltmalı, zararlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli aralıklarla beslenmeli, diş doktorlarını düzenli aralıklarla ziyaret etmelidirler.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim