• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor

Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor, tansiyonu düzenleyip kanı temizliyor...

Gümüşhane ve yöresinde, tamamen organik şartlarda ve kendiliğinden yetişen, hastalıklara karşı vücut direncini artırıcı özelliği de olduğu bilinen kuşburnu meyvesinin, teşvik olmadığı için artık eskisi gibi rağbet görmediği bildirildi.

Çalı formunda yetişen, halk arasında yaban gülü, gülburnu, gül elması olarak da bilinen, C vitamini yönünden çok zengin olduğu ve çeşitli elementler içerdiği için hastalıklara karşı direnci artırıcı, kan yapıcı, tansiyon düzenleyici özellikleri olduğu belirtilen, kanı temizlediği, ülsere iyi geldiği, bağırsakları yumuşattığı da söylenen ve bir dönemler Gümüşhane yöresinde halkın önemli gelir kaynaklarından olan kuşburnu, tanıtım ve teşvik olmayınca yavaş yavaş bu özelliğini kaybetti.

Gümüşhane'de, aralarında kuşburnunun da bulunduğu bitkisel çay üretimi yapan Özer Nadir Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kırsal kesimde arazide kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesinin artık para etmediği için toplamadığını, böylece bir sektörün adeta yok olduğunu  söyledi.

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in ''güzelliğimi ve gençliğimi kuşburnuna borçluyum'' sözü üzerine kuşburnunun değer kazandığını, dönemin Gümüşhane Valisi Ayhan Çevik'in talimatıyla Hasanbey Mahallesi'ne ''Tansu Çiller Kuşburnu Bahçesi'' kurulduğunu, o dönemde yapılan tanıtımlarla satışların artığını, yörede doğal olarak yetişen kuşburnu meyvesini toplayarak işleme tesislerine satan vatandaşların da para karandığını dile getiren Kaya, şunları söyledi:

''O dönemlerde kuşburnu toplanmasına teşvik primi verilmesi bilhassa kırsal kesimlerdeki vatandaşlarımızı bu ürünü toplamaya yöneltmişti. Gümüşhane İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan GÜMÜŞSU Meyve Suyu Fabrikası söz konusu yıllarda 2 bin ton kuşburnu alımı gerçekleştiriyordu. Dolayısıyla hem vatandaş gelir elde ediyor hem de insan sağlığı için son derece yararlı olan kuşburnu değerlendiriliyordu. Hatta Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde, vatandaşları kuşburnu yetiştiriciliği kOnusunda aydınlatan, teşvik eden Kuşburnu İstasyonu adı altında bir kurum dahi açılmıştı.''

TEŞVİK ŞART

Geçen süre içerisinde Kuşburnu İstasyonu'nun kapatıldığını, kuşburnuna teşvik priminin kaldırıldığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

''Gümüşhane'nin en cazip ürünü olan kuşburnu desteklenmediği için maalesef dalında kaldı. Buna üzülüyoruz. Köylümüzün topladığı kuşburnundan ekonomik anlamda istifade edilebilmesi, bu ürünün toplanarak milletimizin damak zevkine, ihtiyacına sunulması aslında çok arzu edilen bir durumdur. Ama şartlarımız günden güne bizi güçsüz kılıyor ve para etmediği için kuşburnu vatandaşlarca toplanmıyor.''

Kuşburnunun sağlık açısından da son derece yararlı olduğunu vurgulayan Kaya, ''Kuşburnu vitamin yönünden çok güçlüdür. Doğal şeker oranı en yüksek olan ürünlerden biridir. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmez.

Kuşburnunun yeniden ekonomiye kazandırılması, yöre halkı için geçim, tüketiciler için şifa kaynağı olabilmesi için vatandaşların bu ürünü toplamaya teşvik edilmesi, bunun için bir destekleme priminin verilmesi gerekir.

Kuşburnu teşvik primi verilmesi halinde vatandaşlarımız bu ürünü toplayarak hem gelir elde etmiş hem de insan sağlığı açısından tamamen organik olan bu ürün değerlendirilmiş olur'' diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3191 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim