• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hastalıkların tedavi maliyeti tespit ediliyor, faturalar şişirilemeyecek

Hastalıkların tedavi maliyeti tespit ediliyor, faturalar şişirilemeyecek
Çalışma Bakanlığı, sağlık harcamalarını disiplin altına almak için harekete geçti.

Tanı ilişki grupları (DRG) uygulamasıyla her hastalığın tedavi maliyeti tespit edilecek. Aynı sınıflamaya tabi hastanelerin aynı tedaviyi uygulanması istenecek. Gereksiz uygulamalarla tedavi faturalarının şişmesinin önüne geçilecek.

Sağlık harcamalarındaki artış, ekonomi yönetiminin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Alınan bütün tedbirlere rağmen sağlık harcamalarının katlanarak artmasının önüne geçilemiyor. 2001'de 4,5 milyar olan sağlık harcaması, 2009'da 29 milyara dayandı. Bu sene ise artışın önüne geçilmesi hedefleniyordu. Elde edilen veriler, artışın önüne geçilemediğini gösteriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre eylül itibarıyla sağlık harcamaları 24 milyar oldu. Son üç aylık rakamların eklenmesiyle birlikte toplam fatura 30 milyarı geçecek.

Çalışma Bakanlığı, sağlık harcamalarındaki artışların önüne geçebilmek için tanı ilişki grupları (DRG) formülünü devreye koyuyor. Buna göre her hastalık için tedavi maliyeti belli olacak. Yatan ve taburcu edilen hastaların klinik, demografik ve maliyet verileri takip edilecek. Bu yolla her hastalık için ortalama tedavi maliyeti belirlenecek. Bu aşamadan sonra aynı sınıflamaya tabi hastanelerden aynı tedaviyi uygulaması istenecek. Hastanelerin gereksiz uygulamalarla tedavi faturalarını şişirmeleri önlenecek. Halen devam eden uygulamada örneğin aynı gruptaki A hastanesinde apandisit ameliyatı 2 bin liraya yapılırken, bir başka hastanede bakım hizmetleri ya da kullanılan serum, iğne veya benzeri unsurlar sebebiyle bu fatura 3 bin liraya çıkabiliyor. Yeni sistemde ise belirlenecek ortalama maliyet aralığı, bütün hastaneleri bağlayacak. Sağlık Bakanlığı'nın 15 hastanesinde yeni yöntemin pilot uygulamasına başlandı. SGK, 2011'de hem özel hem de üniversite hastanelerinde DRG pilot uygulamasına başlayacak. Ödeme yöntemi olarak kullanılacak bu sistem ile aynı nitelikteki hastalıklarda yatak ve tedavi ücretlerinde belli bir standardın yakalanması hedefleniyor. Bu arada, kasımda başlatılan 'e-rapor' uygulamasıyla hastalar adına düzenlenen ilaçlara ilişkin sağlık raporları da MEDULA sisteminde kayda girmeye başladı. Böylece sahte raporların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Hastadan alınan fark ücreti el yakıyor

SGK, vatandaştan yüksek tutarlarda fark ücreti talep eden hastaneleri mercek altına aldı. SGK tarafından belirlenen yüzde 30-70 fark ücreti sınırını aşan özel hastanelerin cerrahi işlemler ve yatak ücretlerini abartarak, yüksek faturalar düzenlediği ortaya çıktı. SGK, "Faturasının şişirildiği düşünen vatandaşlar hastaneden ayrıntı talep etsin. İkna olmazlarsa SGK müdürlüğüne başvursun." çağrısı yaptı. Yasaya göre, özel hastaneler belirlenen oda ücretlerinde en fazla 3 katını SGK'dan talep edebiliyor. Ancak özel hastanelerin kabaran faturaların önemli bir kısmını otelcilik hizmetleri oluşturuyor. Hastaneler, doğum paketinde LCD televizyonlardan doğum sonrası fön çekmeye kadar birçok kalemle maliyetleri yüksek gösteriyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3884 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim