• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hastane borçlarına af: SGK’dan Bağ-Kur’lu ve emeklilere müjdeli haber

Hastane borçlarına af: SGK’dan Bağ-Kur’lu ve emeklilere müjdeli haber
Sosyal güvenlikle ilgili yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarıya göre prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur’lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ...

Sosyal güvenlikle ilgili yasa tasarısı Meclis’e sunuldu.

Tasarıya göre prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur’lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek. Ticaret yapan emeklilerin prim borçları yapılandırılacak. Düzenlemeler şöyle:

Hastane borçlarına af

Tasarıya göre, kendi sigortalılığı bulunduğu halde başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmış olanlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilecek. Bu kapsamda özellikle 4B kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları yer alıyor. Örneğin, 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kur’lular, bir yakınının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu. SGK’nın bu durumda olanları tespit ettiğinde yapılan sağlık ödemelerini geri istemesi gerekiyordu. Tasarı bu şekliyle uygulamaya girerse prim borcu olduğu için anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur’lular Ocak 2012’den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

Emekliye kolaylık

4A, 4B ve 4C’den emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primleri, 6111 sayılı kanuna göre yeniden yapılandırılacak. Buna göre, kamuda avukat olarak çalıştıktan sonra emekli olan ve daha sonra büro açarak avukatlık yapmaya devam eden bir kişinin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. SGK tarafından sosyal güvenlik primini ödemediği tespit edilen bu durumdaki kişilerin sözkonusu borçlarını yapılandırılmasına imkan tanınacak. Mevcut durumda kamudan emekli olduktan sonra kamuya ait bir iş yerinde çalışmaya devam eden memurlar, emekli aylığı alamıyor. Ancak SGK, bu durumda olup da bildirim yapmayan çok sayıda emekli memur tespit etti.

GAZİLERE ÖZEL HASTANE YOLU

Tasarı yasalaşırsa İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazileri ve eşleri, güvenlik ve asayiş görevleri nedeniyle vazife malulü olanlar ve hak sahipleriyle harp malulleri ve hak sahiplerinin özel hastanelerden fark ödemeden yararlanmalarına imkan sağlanacak. Mevcut durumda bu kişilerin kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gitmesi durumunda fark ücreti ödemeleri gerekiyor. Tasarı, söz konusu kişilerin özel hastanelere gitmek için kamu hastanelerinden sevk alma zorunluluğunu kaldırıyor.

Nevin Bilgin / Star Gazete

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim