• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Hastane çekilişten çıkacak

Hastane çekilişten çıkacak
Sağlık sektöründe artık her isteyen arazisine sahip olsa bile istediği yere hastane kuramayacak. Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat tarihli özel hastaneler yönetmeliğiyle çizilen yeni çerçevede hastane kurulacak yerleri bakanlık belirleyecek.

Sağlık sektöründe artık her isteyen arazisine sahip olsa bile istediği yere hastane kuramayacak. Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat tarihli özel hastaneler yönetmeliğiyle çizilen yeni çerçevede hastane kurulacak yerleri bakanlık belirleyecek.

Özel hastanelerin doktor alımları da bakanlığın iznine tabi olacak. Her yıl ekim ayında planlanan yatırım listesi internet sitesinde ilan edilecek. Kasım ayı sonuna kadar bakanlığa başvuru yapılabilecek. Belirlenen bölgede hastane kurmak için birden fazla başvuru olması halinde noter huzurunda çekiliş yapılacak. Çekilişten çıkan yatırımcı, hastane yapmaya hak kazanacak.

Devlete ek yük gelir

Yeni düzenlemenin sektör için önemli bir açılım olduğunu söyleyen Medicana Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, “Bu vizyon doğru bir vizyondur. Herkesin istediği yerde hastane yapmaması gerekir. Ancak özel sektörün süren yatırımlarının bitirilmesi süreçlerini etkileyeceğinden, böyle bir uygulama için erken olduğunu düşünüyoruz” dedi. Doktor istihdamı için izin alınmasına ise karşı çıkan Bozkurt, “Yönetmelikteki branş ve doktor istihdam sınırlaması serbest rekabet koşullarına aykırı. Hastanın ihtiyaç ve talebinden kaynaklanan hekim istihdamını sınırlayan uygulama vatandaşın hizmete ulaşımını zorlaştırır” diye konuştu.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı özel sektörün hastaya verdiği hizmette yüzde 20 katkı payı almasını öngörüyordu. Bu düzenlemenin esasa bağlanması ise Bakanlar Kurulu kararına bırakıldı. Bozkurt katkı payı konusunun iyi incelenmesi gerektiğini belirtirken şunları söyledi:

“Bu konu serbest piyasa ekonomisine terk edilmelidir. Hizmet hastanenin iktisadi gücü, konumlanması gibi etkenlerin bir sonucudur. 300 milyon dolara da hastane kurabilirsiniz. 300 bin dolara da. Bu iki hastanenin hizmeti eşit olabilir mi? Bu konu serbest piyasaya bırakılsa doğru fiyat arz talep dengesine göre zaten kendiliğinden belirlenir. Çarpık fiyatlama yapan hastaneye zaten kimse gitmez”

Kadınlar gününden doktora

Öte yandan hastadan alınacak katkı payında farkın minimize edilmesinin gerçek hastaya ulaşmayı da zorlaştıracağını anlatan Bozkurt şöyle devam etti:
“30 hastadan belki de ikisi gerçek hasta olacak. Özel sektörde sağlık hizmeti ucuzladığı için evde oturan, gün yapan kadınlarda aralarında sohbet ederken, ‘gözümün altında bir şey çıktı’ deyip doktora koşacak. Bu bizim yükümüzü, devletin de giderlerini artıracak.”


Medicana adıyla özel üniversite kuruluyor

Sağlık yatırımları 350 milyon doları aşan Medicana grubu kendi adıyla üniversite kurmaya hazırlanıyor. Sektörde özellikle ara kademede eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Bozkurt, “Sağlık sektörüne son beş yıldır büyük yatırımlar yapılıyor. Beş yıldızlı otel konforuna sahip, yüksek teknolojiyle donatılmış özel hastaneler hizmet sunuyor. Ancak, sektörde kaliteli eleman bulmak konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor” dedi.

Sektörde yeni açılan hastanelerin yaklaşık 150 bin kişiye istihdam yarattığını anlatan Bozkurt şunları kaydetti:

“Hizmet kalitesinin yüksek olması, tedavi ücretlerinin batıya kıyasla yarı fiyatına olması Türk hastanelerini yabancılar için dahi cazibe merkezi haline getirdi. Ancak ara eleman sıkıntısı var. Birçok hastane bu açığı kamudan transferlerle sağladı. Hemşire ücretleri döviz bazında iki-üçe katlandı. Nitelikli sağlık personeli temini için özel hastaneler kendi bünyelerinde tıp fakülteleri, hemşirelik yüksek okulları ve sağlık yüksek okulları kurma yolunda somut adımlar atmalı. Biz kuruyoruz.”

Kafeteryası bile hastane olacak

Son dönemde sağlığa yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Medicana Hastaneler Grubu bünyesinde Medicana Çamlıca, Medicana Bahçelievler, Medicana Avcılar ve Medicana Diş hastanesi bulunuyor. Beylikdüzü’nde yapılan ve 70 milyon dolara mal olan Medicana International İstanbul’u tamamlayan grup, Medicana International Ankara’yı ise yılın ilk yarısında hizmete sokmaya hazırlanıyor.

Konya hastanesi ise 2009’da hizmete girecek. Grubun en iddialı hastanesi olması beklenen ve bu hafta hizmete açılacak olan Medicana International İstanbul’un kafeteryasının bile ihtiyaç duyulduğunda acil sağlık alanı şeklinde kullanılabilmesini sağlayacak  mimari bir teknikle yapıldığını söyleyen Bozkurt şu bilgileri verdi:

“Ankara ve Konya hastaneleri çevre illerden gelen hastalara ve yabancılara da hizmet verecek. Bu iki hastane için 130 milyon dolar yatırım yaptık. Türkiye’de Avrupa ortalamasının üstünde kanser vakasına rastlanıyor. Beylikdüzü’nde onkoloji yanı sıra transplantasyon, kalp cerrahisi ve tüp bebek bölümleri kurduk. 30 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan bu hastanemizde VIP ve CIP odaları yapıldı. Trakya’dan da bu hastaneye yoğun ilgi var.”

Bu haber toplam 1523 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim