• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Hastane Enfeksiyonları 2015 Yılı Özet Raporu

Hastane Enfeksiyonları 2015 Yılı Özet Raporu
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Hastane Enfeksiyonları 2015 Yılı Özet Raporu yayımlandı.

TÜRKİYE HASTANE ENFEKSİYONLARI SÜRVEYANS SİSTEMİ

Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı Özet Raporu, 2015
Yataklı tedavi kurumlarında hastane enfeksiyonları sürveyansı enfeksiyon kontrol hekimleri ve hemşireleri tarafından “Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Standartları” kapsamında yürütülmektedir. 11/08/2005 tarihli 25903 sayılı Resmi Gazete’de (RG) yayımlanan “Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği” 8 inci maddesi uyarınca gün hastaneleri haricindeki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait bütün yataklı tedavi kurumları enfeksiyon kontrol komiteleri hastane enfeksiyonları sürveyansı yapmak ve sürveyans verilerini kayıt altına almakla yükümlüdür. 25/06/2011 tarihli 27975 sayılı RG’de yayımlanan “Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca hastane enfeksiyonları sürveyans verileri günlük olarak toplanıp kayıt altına alınmakta, Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA) üzerinden bildirim yapılmaktadır.

“Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Standartları” kapsamında bütün yoğun bakım üniteleri ile yenidoğan yoğunbakım ünitelerinde beş doğum ağırlığına (<750gr, 751-1000gr, 1001-1500gr, 1501-2500gr, >2500gr) göre kategorize edilerek tüm başlıklarda hastane enfeksiyonlarının hastaya dayalı sürveyansı yapılmaktadır. İkinci ve üçüncü düzey yoğun bakım ünitelerinde ilave olarak invaziv araç ilişkili hastane enfeksiyonları sürveyansı (Santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu (SVKİ-KDE), Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), Üriner kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu (ÜKİ-ÜSE)), yenidoğan yoğunbakım ünitelerinde doğum ağırlığına göre kategorize edilmiş invaziv araç ilişkili hastane enfeksiyonu sürveyansı (SVKİ-KDE, Umblikal kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, VİP) yapılmaktadır. Yatak sayısı baz alınarak ilgili listeden belirlenen ameliyatlarda ameliyat tipine özgü cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) sürveyansı yapılmaktadır.

Sürveyans verileri Türkiye genelinde ve dört kurum tipi bazında (Sağlık Bakanlığı Devlet Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler) değerlendirilmiştir. Belediye Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanelerine dahil edilmiştir. Üniversite Hastaneleri, Kamu ve Özel Üniversite Hastanelerini içermektedir.

Tablolarda yer alan ağırlıklı genel ortalamalar en az beş farklı birim bulunan veriler için hesaplanmıştır.

Hastane Sayısı; a(b) şeklinde ifade edilen hastane sayısı verisinde “a” Sürveyans sistemine bildirim yapan kurum sayısını, “b” ise persentil dağılımı hesaplamaları için geçerli olan kriterleri karşılayan kurum sayısını ifade etmektedir.

Persentil dağılımı hesaplamaları:

İnvaziv araç ilişkili enfeksiyon hızları ile invaziv araç kullanım oranları persentil dağılımı analizlerine hasta günü ve invaziv araç günü sayıları 50’nin altında olan hastane verileri dahil edilmemiş, persentil dağılımı, en az 20 farklı birim bulunan veriler için hesaplanmıştır.

Ameliyat tipine özgü cerrahi alan enfeksiyon sürveyansı verilerinin analizinde ilgili ameliyat tipine ait en az 20 ameliyat bildirmeyen hastaneler persentil dağılımına dahil edilmemiş. persentil dağılımı, en az 20 farklı hastane verisi olduğu durumlarda hesaplanmıştır.

Antimikrobiyal direnç hızları persentil dağılımı analizlerine, etken sayısı 10’un altında olan birimler dahil edilmemiştir.

Hastane Enfeksiyonları 2015 Yılı Özet Raporu için tıklayınız 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 33933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim