• BIST 9509.17
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Hastane klinik şefi, yardımcısı ve başasistan kadrolarına adaylar, ÖSYM imtihanına girecek

Hastane klinik şefi, yardımcısı ve başasistan kadrolarına adaylar, ÖSYM imtihanına girecek
Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim ve Araştırma Hastanelerine klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atama için gerçekleştirilecek bilim sınavı, ÖSYM tarafından açılacak.

Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim ve Araştırma Hastanelerine klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atama için gerçekleştirilecek bilim sınavı, ÖSYM tarafından açılacak.

Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili yönetmeliğin, Sağlık Bakanlığına bağlı E ğitim ve Araştırma Hastaneleri ve bu hastanelerin klinik şef, şef yardımcısı ve başasistanları ile bu kadrolara aday olan uzman tabipleri kapsadığı belirtildi.
Sınava girebilmek için adayların, ilan edilen kadrolardan ancak birine müracaat edebilecekleri kaydedilen yönetmelikte, başvuru için, "İlan edilen dalda uzman olması", "Kamu görevlileri için terfisine engel hali bulunmaması", açıktan bu kadrolara atanacaklar için, "657 sayılı Devlet Memuru Kanununa göre engel hali bulunmaması", "Bu yönetmelikte belirtilen yabancı dil yeterlilik belgesi sahibi olması" ve "Müracaat tarihi itibariyle devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamaya 180 günden az süre kalmış olması" gerektiği ifade edildi.
Başasistan kadrosu için; bilimsel çalışma ve eserleri bakımından biri orijinal araştırma makalesi olmak üzere yayınlanmış en az 3 yayının bulunmasının şart olduğu ifade edilen yönetmelikte, şef yardımcısı kadrosu için ise sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenler için; ilgili ana dalda en az üç yıl, yan dallarda sınava girenler için; ilgili yan dalda en az iki yıl uzman olarak çalışmış olmak ve bunu belgelemek gerekiyor.
Şef yardımcısı kadrosu için sınava gireceklerin ayrıca bilimsel çalışma ve eserleri bakımından; biri birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayımlanmış en az 3 yayını bulunması şartı getiriliyor.
Yönetmeliğe göre klinik şef kadrosu için sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenlerin; ilgili ana dalda en az beş yıl, yan dallarda sınava girenlerin de ilgili yan dalda en az dört yıl uzman olarak çalışmış olması ve bunu belgelemesi şartı aranıyor. Bilimsel çalışma ve eserleri bakımından ise ikisi birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayımlanmış en az 6 yayını bulunması isteniyor.
Yönetmeliğe göre Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan kadrolarına atanmak amacıyla açılacak sınavlara girebilmek için adayların İngilizce, Almanca ve Fransızca dil sınavı yeterlilik belgesinin bulunması şartı aranıyor. Belirtilen dillerden, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) belge teslim tarihi itibariyle son 5 yıl içinde 100 üzerinden Klinik Şefi ve Klinik Şef Yardımcısı kadroları için 65, Başasistan kadrosu için 60 ve üzeri puan alanlar yeterli kabul ediliyor.
Yönetmelik gereğince bilimsel çalışma ve eserler ise Bakanlıkça belirlenecek komisyon veya komisyonlar tarafından değerlendirilerek sonuçlar Bakanlık internet sayfasında ilan edilecek. Adaylar değerlendirmeye ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde itiraz edebilecekler.
Yazılı mesleki bilim sınavının açılacak kadrolara göre klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadroları ve ana ve yan dallar için birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, Bakanlık ve ÖSYM arasında yapılacak protokole göre ÖSYM tarafından gerçekleştirileceğinin belirtildiği yönetmelikte "ÖSYM'ye yapılan müracaata, 1 ay içinde cevap verilmemesi veya sınavın 6 ay içinde yapılamayacağının bildirilmesi durumunda yazılı mesleki bilim sınavı Bakanlık ça yapılabilir ya da Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversitelerden birine yaptırılabilir" denildi. Yönetmelik gereğince adayın yazılı mesleki bilim sınavında başarılı sayılması için 100 üzerinden en az 60 puan alması şarttı aranıyor.
Sözlü sınava ilişkin ise Bakanlık tarafından aynı dalda ilan edilen her bir kadro için üçer kişilik jüri oluşturulacağı, ihtiyaç halinde aynı jürinin aynı dalda ilan edilmiş birden fazla kadro için görevlendirilebileceği ifade edilen yönetmelikte şu ifadelere yer verildi:
"Jüri üyeleri Bakanlıkça oluşturulacak jüri havuzundan çekilecek kura ile belirlenir. Jüri havuzu, jüri sayısının iki katından az olmamak üzere Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki, SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expended), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) gibi kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az üçü ilk isim olmak üzere yedi yayını olan şef ve/veya profesörler arasından oluşturulur. Jüri havuzunu oluşturmak üzere yan dallarda jüri oluşturacak şef ve profesör sayısı yetersiz ise ana dallardan jüri üyesi alınabilir. Ayrıca, her uzmanlık dalı için aynı şekilde iki yedek üye seçilir. Asil jüri üyelerinin herhangi bir sebeple görev yapamaması durumunda yedek üye görevlendirilir. Jüri üyelerinin görev süreleri, ilgili sınav ile sınırlıdır. Ancak bunlar, müteakip sınavlarda yeniden jüri üyesi olarak görevlendirilebilirler. Jüri üyeleri kendi arasında oylama ile bir başkan seçerler."
Yönetmelikte sözlü mesleki bilim sınavının adayın uzmanlık alanları konularından yapılacağı, jürilerin, adayın mesleki bilgisi ile eğitim, öğretim ve araştırma yapabilme yeteneğini değerlendireceği, değerlendirmelerin 100 üzerinden yapılarak, belgelendirileceği kaydediliyor. Ayrıca, jüri üyelerinin ayrı ayrı değerlendirme puanlarının ortalamasının 60 ve üzeri olması halinde adayın sözlü sınavda başarılı kabul edileceği belirtiliyor.
Sözlü ve yazılı mesleki bilim sınavında alınan puanların değerlendirmeye esas teşkil ettiğinin ifade edildiği yönetmelikte şöyle denildi:
"Adayın sözlü mesleki bilim sınavından aldığı puanının yüzde 50'si ve mesleki yazılı bilim sınavı puanının yüzde 50'sinin toplanmasıyla adayın 'genel sınav başarı puanı' tespit edilir.
Sınavlar sonucunda adaylar genel sınav başarı puanına göre yerleştirilir. Genel sınav başarı puanlarının eşitliği halinde, yazılı mesleki bilim sınavı puanı yüksek olan aday; yazılı mesleki bilim sınavı puanlarının da eşitliği halinde yabancı dil sınav puanı yüksek olan aday yerleştirmeye hak kazanmış olur.
Sınavlar sonucunda tercih ettiği kadroya atanmaya hak kazandığı halde ataması herhangi bir nedenle yapılamayan veya atandığı halde göreve başlamayanlardan boş kalan kadrolara; o kadroyu tercih ederek, başarılı olan adaylardan genel sınav başarı puanı yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır."

Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim