• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hastane ligi başlıyor, kötü hastane küme düşecek

Hastane ligi başlıyor, kötü hastane küme düşecek
Bugün Meclis'e sunulacak tasarı ile devlet hastaneleri özerkleşecek. Hastaneler performansına göre sınıflara ayrılacak. İyi hizmet veremeyen küme düşecek. E sınıfına düşen hastanenin yönetici ve personeli işten uzaklaştırılacak. Yıllardır gündeme getirile

Bugün Meclis'e sunulacak tasarı ile devlet hastaneleri özerkleşecek. Hastaneler performansına göre sınıflara ayrılacak. İyi hizmet veremeyen küme düşecek. E sınıfına düşen hastanenin yönetici ve personeli işten uzaklaştırılacak. Yıllardır gündeme getirilen ancak hiçbir dönemde gerçekleştirilemeyen hastanelerin özerkleşmesi vaadi artık gerçek oluyor. Hükümet, Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması için düğmeye bastı. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hükümetin belirleyeceği pilot illerde kamu hastaneleri özerkleşecek. Bunun için gerekli kanuni düzenlemenin ilk adımı da bugün Meclis'te atılacak. Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun Tasarısı bugün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda ele alınacak, böylelikle kamu hastanelerinin özerkleşmesi süreci de başlayacak.

100 ÜZERİNDEN PUANLAMA

Tasarıda, hastanelerin hizmet alt yapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulması öngörülüyor. Değerlendirme sonuçlarına göre hastanelere 100 üzerinden puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek. Puanlamayı bu alanda uluslararası deneyime sahip yurtdışında bulunan bir şirket yapacak.

D’YE DÜŞENE ZAMAN VERİLECEK

Puanlarına göre hastaneler, A,B,C,D,E olmak üzere beş sınıfa ayrılacak. Sınıflara ayrılan hastanelerin, kapasite ve kaynaklarını birleştirebilmesi, aralarında görev paylaşımı yapabilmesi amacıyla hastane grupları oluşturulacak. Bu grupların ağırlıklı ortalaması C ve üzeri olanlar birliğe dönüştürülebilecek. Ağırlıklı ortalaması D sınıfına düşen birliklere eksikliklerini gidermesi için bir yıldan fazla olmamak üzere süre verilecek. Süre sonunda eksikliklerini gideremeyen D sınıfındaki birlikler ile E sınıfına düşen birliklerde yönetim kurulu üyelerinin görevleri ve personelin sözleşmeleri sona erecek.

NELER GETİRİYOR

Tasarı ile getirilen bazı düzenlemeler şöyle: Hastaneler özerkleşecek, ancak sosyal sorumlulukları devam edecek. Kâr amaçlı değil, hakkaniyete, halkın ihtiyaç ve beklentilerine uygun, kolay erişilebilir, verimli, kaliteli ve etkin şekilde hastane hizmeti sunulacak. Bir taraftan kamu hastanelerinde yönetim otonomisi geliştirilecek, diğer taraftan hastanelerin mahalli talep ve beklentilere duyarlılığı ve bunları süratle karşılayabilme yetenekleri artırılacak. Hastaneler her türlü kaynağı sınırsızca merkezden talep etme yerine kendi kaynaklarından sorumlu birlikler haline dönüştürülecek.

TBB’DEN TEPKİ VAR

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü Selma Kavaf, tasarı ile getirilen düzenlemeleri değerlendirirken, "Vatandaşa, etkin, yaygın, kaliteli sağlık hizmeti sunulacak. Yerelleşme, sivilleşme ve demokratikleşenin bir ayağı aynı zamanda" dedi. Ancak Türk Tabipler Birliği ise tasarıya tepki gösteriyor. Birlik, tasarı ile hastanelerin kazanç esasına göre çalışan kurumlar haline getirilmek istendiği uyarısında bulunuyor. Birlik, "Hastanelerin özerkleşmesinin ardından özelleştirme gelecek. Böylece sağlık hizmeti bir kamu hizmeti olmaktan çıkacak" eleştirisini yöneltiyor

Seda Şimşek- Bugün

Bu haber toplam 1716 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim