• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hastane Personeli Artık 'Gelişi Güzel' Giyinemeyecek

Hastane Personeli Artık 'Gelişi Güzel' Giyinemeyecek
Sağlık Bakanlığı, Genelgelerde Defalarca Vurgulanmasına Rağmen Bazı Kurumlarda Gelişi Güzel Kıyafet Giyilmesiyle...

Sağlık Bakanlığı, Genelgelerde Defalarca Vurgulanmasına Rağmen Bazı Kurumlarda Gelişi Güzel Kıyafet Giyilmesiyle Meslek Mensuplarının Birbirinden Ayırt Edilemediği İçin Hasta, Hasta Yakını ile Hastane Personeli Arasında Sorunlar Yaşandığını Bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, genelgelerde defalarca vurgulanmasına rağmen bazı kurumlarda gelişi güzel kıyafet giyilmesiyle meslek mensuplarının birbirinden ayırt edilemediği için hasta, hasta yakını ile hastane personeli arasında sorunlar yaşandığını bildirdi. Bu durumun zaman zaman bazı olumsuzluklara sebebiyet vermesi üzerine Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin yeni düzenlemeler yaptı.Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında görev yapan tüm personelin, görev yaptıkları çalışma saatleri içerisinde, uymakla yükümlü oldukları kılık ve kıyafetlerine ilişkin bir genelge yayımladı.

Genelgede yataklı tedavi kurumları bünyesinde görevli uzman tabip, tabip ve diğer sağlık personeli ile idari ve teknik diğer tüm personelin hizmet süresi içerisinde uymakla yükümlü oldukları kılık ve kıyafetlerine ilişkin esasların 1983'te Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Kılık ve kıyafet esaslarına uyulması gerektiği muhtelif tarihlerde yayımlanmış genelgelere rağmen sağlık çalışanlarının değişik kıyafetler giydiğine işaret edilen genelgede, "Bazı kurumlarımızda bu hususlara riayet edilmediği, gelişi güzel kıyafetler giyilmesi neticesinde meslek mensuplarının birbirinden ayırt edilemediğinden hasta, hasta yakını ile hastane personeli arasında sorunlar yaşandığı ve bu durumun zaman zaman bazı olumsuzluklara sebebiyet vermesi üzerine konunun bir kez daha hatırlatılmasında yarar görülmüştür." denildi.

Personelin kıyafetleri konusunda birinci derecede sağlık kuruluşlarının başhekimlerinin sorumlu olduğu belirtilen genelgede şunlar kaydedildi: "Bakanlığımıza bağlı yataklı tedavi kurumlarında görev yapan tüm personelin, görev yaptıkları çalışma saatleri içerisinde, ilgili yönetmelik ve bakanlığımız genelgeleri gereği; mensubu oldukları meslek grubu için belirlenmiş ve tarif edilmiş kıyafeti giymekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesinde kurum baştabipleri birinci derecede sorumlu olup bu konudaki denetimler il sağlık müdürlüklerince periyodik olarak gerçekleştirilecektir.

Kurallara uymadığı tespit edilen personel hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli soruşturmaların başlatılacağına işaret edilen genelgede, "Personelin işledikleri fiile uygun disiplin cezalarının uygulanması sağlanacak ve ayrıca ilgili kurum baştabipleri uyarılacaktır. Belirtilen yönetmelik ve bakanlık genelgelerine aykırı olmamak kaydıyla hastane yönetimleri personelin görev yaptığı birim, mensubu olduğu meslek grubu ve unvanlarına göre ayırt edilebilmesini sağlamak amacıyla uygun renkler belirlemekte ve bu hususları il sağlık müdürlüğünün de onayını almak kaydıyla yayımlayacakları bir iç yönerge ile uygulamaya koymakta serbesttirler." ifadelerine yer verildi.

PERSONEL KİMLİK KARTI TAŞIYACAK

Genelgede, yataklı tedavi kurumlarında çalışan bütün personel yakasına, görev yaptığı kurumun adını, personelin mesleği ve unvanını, adını -soyadını, kurum sicil numarasını belirten baştabiplikçe onaylanmış fotoğraf bulunan, aynı tip yaka kimlik kartı takmasının da zorunlu olduğu hatırlatıldı.

Yaka kimlik kartlarındaki meslek-ad-soyad bilgilerinin en az 1,5 metre uzaklıktan okunabilecek nitelikte olması gerektiğinin vurgulandığı genelgede, hastanelerdeki refakatçilere da düzenleme getirildi. Buna göre, tabiplerin direktifleriyle refakatçilerin kurumda kaldıkları süreler içerisinde, sürekli olarak kurumun tespit ettiği renkte önlük giyme ve hastane yönetimince kendilerine verilen yaka kimlik kartlarını takma zorunluluğu olduğu vurgulandı.
 

sondakika.com

Bu haber toplam 3511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim