• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hastane virüsünü anında yakalayan cihaz geliştirdi

Hastane virüsünü anında yakalayan cihaz geliştirdi
New York Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi alan Avdar Şan, hastane bakterisi diye anılan MRSA’nın yol açtığı ölümcül hastalığı kısa sürede teşhis eden bir cihaz geliştirdi.

BU yıl 12’ncisi düzenlenen ve sadece New York Üniversitesi öğrencilerinin başvurduğu  “Yeni Girişim Teknolojileri” (New Venture Technololgy Competition) yarışmasına, liderliğini yaptığı 3 kişilik takım ile katılan Avdar Şan (25) birinci oldu. Şan ve ekibi projeleriyle MRSA Methiciline adlı çok ölümcül bir bakteriyel hastalığın teşhisi için başarılı bir şekilde kullanılabilecek bir cihaz geliştirdi. New York Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Avdar Şan, takım arkadaşları Samir Ajmera ve Margarita Shinder ile birlikte geliştirdiği ürünün nasıl çalıştığını Hürriyet’e şöyle anlattı:

Flash bellek büyüklüğünde

“Bu cihazın 2 parçası var. Bir okuyucu (reader) ve bir elektronik yonga (chip). Okuyucu, yonganın üzerindeki bilgileri okumak için kullanılıyor. Yonganın mimarisi ise günlük hayatta kullandığımız flash belleklere çok benziyor. Bu ürünün kullanım amacı ve sağladığı en büyük avantajı, aranılan hedef molekülleri çok kısa sürede tespit edebilmesi. Bu sayede aradığınız DNA molekülünü çok kısa bir zamanda ve büyük bir hassasiyet ile tespit edilebiliyor. Projede kullandığımız MRSA isimli hastalık ölümcül olmakla beraber kısa sürede teşhis edilmesi ve içinde hangi tür MRSA bakterisinin bulunduğunun öğrenilmesi gerekiyor. Bu açıdan ürünümüzle bu pazarda MRSA teşhis cihazlarının çözüm bulamadığı hız konusuna biz çözüm bulduk.”

Dördüncü ölüm nedeni

Antibiyotiğe dayanıklı olan ‘Metisilin’e dirençli stapylococcus aureus’ diye bilinen ve daha çok hastanelerde görülen MRSA bakterisi ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, hastanede yatarak tedavi gören her 10 hastadan birinde hastane enfeksiyonu ortaya çıkıyor. Enfeksiyon, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları, kanser ve beyin kanamalarından sonra dördüncü sırada.

Biyoteknoloji uzmanı

İSTANBUL Lisesi mezunu Avdar Şan, Sabancı Üniversitesi’nde ‘Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik’ bölümünü başarıyla tamamladıktan sonra, New York Üniversitesi’nde ‘Biotechnology and Entrepreneurship’ bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim