• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Hastane yönetimi: Rus basını bize haksızlık ediyor

Hastane yönetimi: Rus basını bize haksızlık ediyor
Victoria Nikolaeva'nın yüzünün, yüz nakli bekleyen Sezgin Ergen'e nakledilmesi için baskı yapıldığıyla ilgili Rus basınında çıkan haberler hastane yetkililerince yalanlandı.

Sahte alkolden zehirlenen ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Rus rehber 23 yaşındaki Victoria Nikolaeva'nın yüzünün, yüz nakli bekleyen Sezgin Ergen'e nakledilmesi için baskı yapıldığıyla ilgili Rus basınında çıkan haberler hastane yetkililerince yalanlandı. AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Nikolaeva'nın beyin ölümünün gerçekleşmesiNİN ardından aile ile prosedür gereği görüşüldüğünü, herhangi bir baskı olmadığını söyledi.

Rus basınında yer alan haberlerde Bodrum'da içtiği alkolden zehirlendikten sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Victoria Nikolaeva'nın yüzünün aynı hastanede yüz nakli için donör bekleyen Sezgin Ergen'e nakledilmesi için hastane yetkililerinden ve Türk basınından baskı geldiği iddia edildi.

Rus medyasının iddialarının asılsız olduğunu anlatmak için AÜ Hastanesi'nde yapılan basın toplantısına Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Anastezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz, Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ve AÜ Organ Bağışı Sorumlu Koordinatörü Uzm. Nilgün Keçecioğlu katıldı.

Toplantıda konuşan Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, dün ve bugün Rus medyasında haberlerin özellikle Akdeniz Üniversitesi ve Türkiye'de organ nakli ile ilgili çalışmanın içinde bulunanları tedirgin ettiğini söyledi. Doç. Dr. Erdoğan, şöyle dedi:

"Rus basınında çıkan haberlerde Türk doktorların hastalara iyi bakmadığı, organ nakli için belli kanallara yönelttiği, baskı uyguladığı yazıldı. Tüm dünya hekimleri aynı yemini yaparlar. Burada birincil amaç hastanın dinine diline ırkına cinsiyetine siyasetine bakmaksızın onun acısını bitirecek tarzda yardım etmektir. "

Rus rehber Viktoria Nikolaeva'nın beyin ölümünün gerçekleşmesinden 3 gün sonra tercüman aracılığıyla aile ile görüşüldüğünü söyleyen Başhekim Doç. Dr. Abdulla Erdoğan, şöyle konuştu:

"En son gelinen nokta yüz naklidir. Nakli belli bir mevzuat doğrultusunda yaparız. Beyin ölümü raporu verilmeksizin hiçbir hastaya organ nakli adayı gözüyle bakılmaz. Mevzuatımıza uygun şekilde rapordan sonra ailesi ile diyalog kurulur. Bu hastanede de bu yapılmıştır. Hastanın yakınlarına teklif edilmiş, aksi cevap alınca başka donörler aranmıştır. Bu hastanede etik dışı bir uygulama yapılmamıştır. "

Victoria'nın annesi Nudinia Nikolaeva'nın Rus basınına yaptığı, "Kızımın eli hareket ediyor" açıklamasına da değinen Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, "Beyin ölümü olduktan sonra hastada refleks olarak bir takım kas hareketlerinin olması mümkündür. Muhtemeldir ki hasta yakını o hastanın beyin ölümümün olmadığı gibi yorumluyor. Onların acısını anlamak mümkündür" dedi.

"KISA SÜREDE ÖLECEK"

Anastezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz ise, Rus rehberin beyin ölümü sonrası dünya ortalamasının üzerinde bir yaşama süresi olduğunu anlatırken, "Dünyada ortalama bir haftanın altında. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın fizyolojik durumu ile de ilgilidir. Victoria, geçmişte sağlıklı bir kişi, bu nedenle daha uzun yaşamıştır. Bu hastanın durumu son derece kritiktir. Oksijen saturasyonu, organların oksijenlenmesi bozuldu. Hastamızın çok uzun süre yaşamasını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ise Türkiye'de nakil konusunda çok sıkı kuralların olduğunu söyledi. Beyin ölümü tanısının en zor konulduğu ülkelerden biri olduğumuzu söyleyen Süleymanlar, "4 hekimin imzasını alıyoruz genelde bu dünyada iki hekimdir. Etikten hiçbir şekilde ödün vermiyoruz. Bu vakada en üst düzeyde hizmetinin verildiğini söyleyebiliriz" dedi.

İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ise Rus hastanın bakımının yapılmadığı yönündeki haberlerin kendilerini üzdüğünü ve gerçek olmadığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim