• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Hastane zeminine 6.5 milyon dolarlık cihaz

Hastane zeminine 6.5 milyon dolarlık cihaz
Van'da depreme dayanıklı olarak inşa edilen iki hastanenin zeminine İtalya'dan getirtilen deprem izolatörü yerleştirilecek.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Van'da, aynı acıların tekrar yaşanmaması için yapılan yeni kamu binaları şiddetli depremlere dayanabilecek özelliklerle donatılıyor.

Depremlerde en çok ihtiyaç duyulan hastanelerin olası afet durumlarında hizmet verebilmesi için son teknolojik sistemler kullanılarak inşa ettiren Sağlık Bakanlığı, Van'da 250 bin metrekarelik alanda yapımı devam eden 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ve 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Hastanelerini en şiddetli depremlere dayanabilecek şekilde tasarladı.

140 bin metrekare inşaat alanı üzerine kurulan ve Türkiye'de çok nadir kullanılan Wet Speed Mixsing (WSM) yöntemiyle inşaatın zeminine 9 metre uzunluğundaki 2 bin 300 beton kazık yerleştirilen 500 yataklı hastanenin temel bölümüne de İtalya'dan getirilen sismik deprem izalatörlerinin montaj işlemleri başladı.

Temel bölümüne yapılan kolonların üzerine büyük bir titizlikle yerleştirilen sismik deprem izolatörleri sayesinde, hastanenin olası bir depremden en az zararla kurtulması amaçlanıyor.

Sismik deprem izotatörlerinin binanın taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen özel cihazlar olduğunu ve bu cihazların binanın salınıp periyodunu arttırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşarak yatay deprem etkilerinden en az şekilde etkilenmesini sağlayan cihazlar olduğunu belirten şantiye şefi İnşaat mühendisi Taşkın Ölmez, "Sismik izolatörler deprem anında yapıya aktarılan dinamik kuvvetleri ve buna bağlı deplasmanları yüzde 90 oranında azaltmaktadır. Yani yapıyı deprem kuvvetlerine karşı izole etmektedir. Bu sistem Türkiye'de çok nadir kullanılan bir sistem" dedi.

Bu sistem sayesinde binanın olası bir deprem durumunda yıkım tehlikesinden uzaklaşacağını ve daha dayanıklı bir hale geleceğini anlatan Ölmez, "Şu anda İtalya'dan sipariş ettiğimiz izalatörlerimiz geldi. Montaj işlemleri devam ediyor. İzalatörler çok maliyetli bir sistem. Zemindeki kolonlar, asansör boşlukları ve merdiven kısımlarına toplam 6,5 milyon dolar değerinde sismik deprem izalatörleri yerleştirilecek. Ortalama 3 ay içinde bu çalışmayı tamamlamayı amaçlıyoruz. Şu ana kadar 70 tane izalatörün montaj işlemleri tamamlandı" diye konuştu.

Bu sistemin ülkede çok kullanılmadığını, şu anda Türkiye'de depreme en dayanıklı binalardan birini inşa ettiklerini anlatan Ölmez, hastanenin 119 milyon liraya mal olacağını kaydetti ve 800 günde tamamlanacağını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim