• BIST 9524.59
  • Altın 2501.311
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.6697
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Hastanede mahremiyet: Kameralar yalnız girişte

Hastanede mahremiyet: Kameralar yalnız girişte
Güvenlik kamerasına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle izin çıkmadı. Muayene ve tedavide kamera olamayacak

Doktora şiddet olaylarının artması üzerine hastanelerde muayene odalarına bile kamera konulması tartışma yarattı. Sağlık Bakanlığı, muayene, teşhis ve tedavinin yapıldığı alanların hem hastanın hem de doktorun mahremiyet alanı olduğunu hatırlatarak bu alanlarda kameranın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu hatırlattı. Bakanlık, hastanelere güvenlik kamerası kurulması, telefon görüşmelerinin kayda alınması ve personelin mesai takibi için kişisel verilerin saklanması konularını düzenleyen bir genelge yayımladı.

ÖZEL HAYAT-GENEL HAYAT
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl imzalı genelgede, AİHS ve Özel Hayatın gizliliğine ilişkin kanunu düzenlemeleri hatırlatılarak, hasta ve çalışan güvenliği için böyle bir sistem kurulurken muayene, teşhis, tedavi ve hastayla doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesi istendi. Kameralar herkesin görebileceği yerlere kurulacak ve bu alanların 24 saat izlendiği uyarısı da asılacak. AİHS ve Anayasa'daki özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümleri hatırlatan Çağıl, bu hükümlerle insan hayatının, gizli veya sadece paylaşılmak istenen kişilere açık olan "özel hayat" ile bunun dışında kalan "genel, müşterek hayat" olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtti. Toplumun diğer fertleriyle paylaşılan alanlar dışındaki özel hayatın, her türlü müdahaleye karşı koruma altına alındığını ve bunun istisnalarının sayıldığını hatırlatan Çağıl, Türk Ceza Kanunu'nda, aleni olmayan konuşma ve görüntüleri izinsiz kaydedenler hakkında müeyyideler öngörüldüğüne dikkati çekti. Hastanelerde kamuya açık ve müştereken istifade edilen, herkesin izne tabi olmaksızın rahatlıkla girip çıkabileceği bina giriş ve çıkışı, koridor gibi alanların müşterek alanlar olduğuna işaret eden Çağıl, hukuken korunacak gizliliği ve sırrı olmayan bu alanlarda güvenlik gerekçesiyle kamera sistemi kurulmasına mani olmadığını bildirdi.

SES KAYDI İÇİN AÇIK RIZA GEREKLİ
Randevu ya da danışma amacıyla yapılan aramalarda görüşme izinsiz kaydedilemeyecek. Çağıl, "Görüşme hizmet kalitesi açısından kayıt altına alınmaktadır" şeklindeki uyarı sonrası görüşmeye devam edilmesinin, "Zımnen rıza" anlamına geldiğini ancak kişisel verilerin, ilgili kişinin açık rızasıyla kaydedilebileceği şeklinde emredici hüküm bulunduğunu bildirdi. Ayrıca, hastanelerde doktora ve sağlık personeline mesai saati takibi için parmak izi, göz retinası, avuç içi gibi bilgiler çalışanların açık rızası olmadan alınamayacak.

SAFURE CANTURK / Sabah

Bu haber toplam 4634 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim