• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hastaneler de dijital çağa ayak uyduruyor

Hastaneler de dijital çağa ayak uyduruyor
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde deneme amaçlı uygulamaya konan RİFD sisteminde, hastaya ait bilgiler, bileklerine takılan bileklik üzerindeki çipte toplanıyor.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde deneme amaçlı uygulamaya konan RİFD sisteminde, hastaya ait bilgiler, bileklerine takılan bileklik üzerindeki çipte toplanıyor.

Erzurum-Çat karayolu üzerinde bulunan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulamaya konan kablosuz veri transferi sisteminde (RİFD), hastanın koluna takılan bileklikteki çipte kimlik bilgileri, kan grubu, yattığı birim, yapılan tetkik ve laboratuvar işlemleri gibi bilgiler toplanıyor.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, sistemin daha önce Türkiye'de birkaç devlet hastanesinde denendiğini bildiğini belirterek, "Ama ne kadar başarılı olunduğu hakkında bilgim yok. Bildiğim kadarıyla şu an ülkemiz devlet hastanelerinde uygulanmıyor" dedi.
Hastanelerinde bilişim teknolojilerini mümkün olduğunca kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Hastanemiz otomasyon sistemimizin bize teklif ettiği hasta tanıtım sistemini deneme amaçlı olarak uygulamaya başladık. Hastanın bileğine takılan bileklikteki çip sayesinde, o hastaya ilişkin tüm verileri anında görebiliyorsunuz. Hastanın dosyasındaki tüm bilgiler ve laboratuvar tetkikleri, sonuçları ile radyolojik görüntüleme sistemleri ve sonuçlarına anında ulaşabiliyorsunuz. Hemşire ve doktorlarımız ellerindeki bilgisayarlara aktarılan bilgilerle hastaya müdahale ediyor. Sistemi hastanemizin tüm bölümlerine yaydığımızda, zamandan kazancımız da ciddi anlamda artıracak."
Doç. Dr. Erdoğan, sistemin şu anda hastanenin plastik ve çocuk cerrahi ile üroloji servislerinde kullanıldığını belirterek, ilk olarak hasta sayısı az olan servislerin tercih edildiğini söyledi.
Uygulamanın plastik cerrahi servisinde önemli bir katkısın daha bulunduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Sistem sayesinde, cerrahi servisimizdeki hastalarımızdan günlük fotoğraf da alabiliyoruz. Plastik cerrahide yara bakımı ve yara iyileşmesinin takibi çok önemlidir. Her gün gözlem ve kayıt altına alınması hastalığın başlangıçtan itibaren iyileşme seyrini görme olanağı sağlıyor. Bu hem hekim arkadaşlarımıza hem de hastalarımıza, hastalığının seyrini göstermede kolaylığını sağlıyor."
Erdoğan, sistemin hastanede uygulanmasının şu an mecburi tutulmadığını belirterek, öncelikle bilgisayara ilgili olan ve genç hekim, hemşirelerin tercih edildiğini ifade etti.
Doç. Dr. Erdoğan, zamanın bilişim çağı olduğunu ve hastanede yaşamanın hastalar açısından sıkıcı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bunu bir şekilde cazip hale getirmeye çalışıyoruz. Nasıl ki, gençlerimiz internet kafelere gidip, vakit geçiriyorlarsa, hastalarımız ve yakınları da hastanemizde kablosuz internet ağından faydalanabilecek. 270 kablosuz ağ cihazı yerleştirdik. Günlerini bir şekilde rahatça geçirebilecekler. Ayrıca hastalarımızla elektronik ortamda randevulaşacağımız sistemler kuruyoruz."

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim