• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Hastanelerde e-faturaya sıkı takip

Hastanelerde e-faturaya sıkı takip
Sağlık hizmeti verilerinin elektronik ortamda derlenmesi ve faturalandırılmasını sağlayan "Medula" sisteminin kuralları yenilendi. Hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında kullanılan sistemin yeni versiyonu, yazılım firmalarının talebi üzerine

Sağlık hizmeti verilerinin elektronik ortamda derlenmesi ve faturalandırılmasını sağlayan "Medula" sisteminin kuralları yenilendi. Hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında kullanılan sistemin yeni versiyonu, yazılım firmalarının talebi üzerine 3 aylık rötarın ardından 1 Nisan'da uygulamaya kondu.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alan ödeme kuralları, bu tarihten itibaren on-line olarak çalıştırılacak ve işlemlerin günlük takibi mümkün hale gelecek. Yeni uygulamada hizmetin hastaya verilip verilemeyeceğine dair tüm kontroller yapılarak hata durumunda hastaneler uyarılacak. Sistemle kullanıcı hataları ve suiistimallerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.  

Suiistimaller var

Bir hastane yöneticisi, mevcut sistemde bazı hastanelerin ciddi suiistimaller gerçekleştirdiğini ve kimi hastaların da kontrolsüz biçimde sağlık hizmeti aldığını belirtirken kontrol ve takip açısından getirilen uygulamanın önemi üzerinde durdu. Yetkili, sistemde kimi zaman oluşan gecikmeler dışında sorun yaşamadıklarını ve kontrol getirecek yeni uygulamanın başarılı olmasını beklediklerini söyledi. Son dönemde tetkik ile işlemlerin mükerrer veya şaibeli kaydı ve faturalandırması sıkça yaşanıyor, ortaya gerçek dışı rakamlar çıkıyordu.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında uygulanan Medula sistemiyle sigortalıların sağlık hizmetine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda gönderilmesi sağlanıyor. SGK, sağlık hizmeti sunucularından fatura edilen işlemleri bu sistem üzerinden yürütüyor. Sistemin "V3" adı verilen 3'üncü versiyonu Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve tanı ile tedavi kuruluşları tarafından kullanılmaya başlanıyor. Bu kuruluşlardan yetkililere bir süredir SGK tarafından çeşitli eğitimler veriliyor. Ayrıca sistemin test kullanımı da aralık ayından bu yana yürütülüyor. Yeni uygulama "hasta kabul", "hizmet kayıt" ve "fatura kayıt" başlıklarından oluşan 3 ana bölümden oluşuyor.

 

 

 

İZLEME, TAKİP NUMARASIYLA YAPILACAK

 

HASTA KABUL SÜRECİ 

* Süreç kişinin hastaneye başvurusu ile başlıyor.

* Hastaya bir başvuru numarasıyla birlikte, takip numarası verilecek.

* Tedavi boyunca aynı başvuru numarasına bağlı takipler verilecek.

* Verilen hizmetler takip numaraları aracılığıyla izlenecek.  

HİZMET KAYIT SÜRECİ 

* Hastaya verilen hizmetler Medula sistemine kaydedilecek.

* İşlemlerin hastaya yapılıp yapılamayacağına dair kontroller yapılacak.

* Kontrollerin gerçekleştirilmesiyle işlem kaydı alınacak.

* Bir hatanın oluşması halinde cevap on-line olarak sağlık tesisine bildirilecek.

* Bir sağlık tesisinde ayakta işlem gören hastanın, 10 gün içinde bir başka tedavi kurumunda aynı branşta hizmet alabilmesi için ilk gittiği kurum tarafından Medula sistemine sevk bildirimi yapılması gerekecek.

* Böylelikle hastanın ikinci olarak gittiği kurum, daha önceki takibe bağlı bir takip alarak işlemleri sürdürecek.

* Hastanın taburcu edildiği tarih Medula sistemine on-line olarak kaydedilmezse bu hastalar, aynı veya farklı bir tesiste muayene olamayacak.

Bu haber toplam 2006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim