• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hastanelerdeki 'çiçek yasağı'nda geri adım yok

Hastanelerdeki 'çiçek yasağı'nda geri adım yok
Sağlık Bakanlığı, enfeksiyona yol açtığı gerekçesiyle hastalara gönderilen veya ziyaretçiler tarafından getirilen çiçeklerin servislere alınmaması konusunda hastane yöneticilerini sert bir dille bir kez daha uyardı.

Sağlık Bakanlığı, enfeksiyona yol açtığı gerekçesiyle hastalara gönderilen veya ziyaretçiler tarafından getirilen çiçeklerin servislere alınmaması konusunda hastane yöneticilerini sert bir dille bir kez daha uyardı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, bakanlığa bağlı hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara gönderilen çiçeklerle ilgili uygulamada bazı olumsuzlukların yaşandığının tespit edildiğini vurguladı. Müsteşar Tosun, bu nedenle bakanlığa ait yataklı tedavi kurumlarında enfeksiyon hastalıklarının önlenebilmesi bakımından ziyaretçilerin hastaneye getirdikleri veya yatan hastalara gönderilen çiçek ve bitkilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmasına lüzum görüldüğünü kaydetti. Tosun, bağışıklığı baskılanmış hastaların tıbbi bakım ve tedavilerinin yapıldığı onkoloji, organ nakli, kemik iliği nakli, yoğun bakım gibi üniteler ile bu tür enfeksiyon riski taşıyan hastaların bulunduğu riskli alanlarda çiğ sebze ve meyve gibi riskli gıdalar ile canlı, kurutulmuş veya saksıda çiçek ve bitki bulundurulmayacağı uyarısında bulundu. Hastalara tıbbi bakım hizmeti veren sağlık personeli veya hasta odalarını temizleyen personelin çiçek ve toprakla temas etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de kaydeden Tosun, genelgede şu ifadelere yer verdi:

"Ancak söz konusu personelin aynı zamanda çiçeklerle de ilgilenmesi gerektiği durumlarda mutlaka eldiven ve önlük kullanması ve işi bittikten sonra standart hijyen kurallarının gerektirdiği şekilde temizlenmesi zorunludur. Hastalara gönderilen veya ziyaretçiler tarafından getirilen çiçekler konusundaki uygulamaya ilişkin düzenlemelerin, iş bu genelge hükümlerine uygun olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği hükümleri uyarınca yataklı tedavi kurumları enfeksiyon kontrol komiteleri tarafından planlanması ve yürütülmesi esastır. Yüksek enfeksiyon riski olan hastaların bulunduğu yukarıda sayılan birim ve alanlar dışındaki birimler için ziyaretçiler tarafından getirilen veya hastalara gönderilen çiçeklerle ilgili herhangi bir yasaklama söz konusu olmayıp, ilgide kayıtlı bakanlık genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, uygulamanın güvenliği bakımından getiren veya gönderenin kimliği, hasta ismi, yattığı servis ve oda numarası gibi konularda hastane yönetimince sorgulamaya yönelik gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor."

İHA

Bu haber toplam 1544 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim