• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Hastanelere parmak ültimatomu

Hastanelere parmak ültimatomu
Sağlık Bakanlığı, parmağı kopan çocuğun hastanelerde dolaştırıldığı iddialarına ilişkin olarak, bütün hastanelerin Başbakanlığın ''Sağlık Hizmetleri ile İlgili Acil Durum Genelgesi'ne'' uymak zorunda olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, parmağı kopan çocuğun hastanelerde dolaştırıldığı iddialarına ilişkin olarak, bütün hastanelerin Başbakanlığın ''Sağlık Hizmetleri ile İlgili Acil Durum Genelgesi'ne'' uymak zorunda olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığından, Sultangazi'de merdiven boşluğuna düşerek serçe parmağı kopan 12 yaşındaki D.A'nın çeşitli bahanelerle hastanelere kabul edilmediği iddiasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sürecin, Bakanlığın ilgili bütün birimleri tarafından hassasiyetle takip edildiği belirtildi.

Doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahalenin hayat kurtardığı, en küçük gecikmenin telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabildiği vurgulanan açıklamada, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılmasının ve gereken müdahalenin zamanında yapılmasının önemine değinildi.

Bu nedenle, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren durumlarda, hastanın uygun bir sağlık kuruluşuna gecikmeksizin ulaştırılması ve hastanın getirildiği sağlık kuruluşunca gereken acil müdahalelerin ''öncelikle ve ön şartsız yapılmasının, insani bir görev ve hukukun gereği'' belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu konu hükümetimizin ve Sayın Başbakanımızın özel önem verdiği bir konudur. Nitekim konunun önemine binaen Başbakanlık Makamı 26 Haziran 2008 tarih ve 26918 sayı ile Resmi Gazetede 'Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu' konulu bir genelde yayımlamıştır. Bütün sağlık kurumları söz konusu Başbakanlık Genelgesine uymak ve uygulamalarını buna göre yönlendirmek durumundadır.

Üniversitelere ait araştırma hastaneleri dahil olmak üzere kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil vakaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kurumuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanması hususlarında aşağıdaki kurallara titizlikle uymaları gerekmektedir:

Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır.

Hiçbir sağlık kuruluşu acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.

Acil hastanın sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri (112 Acil) komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır.

Acil olarak sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.

Hasta yakınları veya hastanın tedavisini üstlenen sağlık kuruluşu, hastanın acil sevkini kendi imkanlarıyla yapmak istemeleri halinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak ve hastanın mağduriyetine meydan vermemek, durumu komuta kontrol merkezine bildirmek kaydıyla nakli gerçekleştirebileceklerdir.''

-''SORUŞTURMA BAŞLATILDI''-

Bu genelge hükümlerine uymayanlar hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yetkililer tarafından ivedilikle yapılacağı hatırlatılan açıklamada, ''Konu, bu genelge hükümleri çerçevesinde acilen incelenmeye ve Sayın Bakanımızın talimatları ile Teftiş Kurulumuzca soruşturulmaya başlanılmıştır. Soruşturma sonuçları medyamız aracılığı ile kamuoyumuzla paylaşılacaktır'' denildi.

Açıklamada, tüm vatandaşların sağlığının çok önemli olduğu vurgulanarak, ''Sağlık hizmet sunumunda özellikle de acil sağlık hizmetlerinin vatandaşlarımıza arzında yaşanan aksaklıkları, ihmal ve kusurları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu ve benzeri acil durumlarda vatandaşlarımız Başbakanlık Genelgesine aykırı tutum ve davranışları gerek 112 Acil Servis numarasını gerekse Bakanlığımızın 184 numaralı Alo Sabim hattını doğrudan arayarak sorunlarının çözülmesini isteyebilirler'' ifadesine yer verildi.

Zaman

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim