• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hastanelere yüzde 30 sınırı sektörü böldü

Hastanelere yüzde 30 sınırı sektörü böldü
Uzun bir süre özel hastanelerle hükümet arasında tartışmalı pazarlıklara yol açan SSK'lı hastaların ödeyeceği katkı payında (fark ücreti) yüzde 30 sınırı, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Bundan böyle özel hastaneler, SSK'lı hastalardan en fazla yüzde

Uzun bir süre özel hastanelerle hükümet arasında tartışmalı pazarlıklara yol açan SSK'lı hastaların ödeyeceği katkı payında (fark ücreti) yüzde 30 sınırı, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Bundan böyle özel hastaneler, SSK'lı hastalardan en fazla yüzde 30 katkı payı alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), buna ilişkin olarak bir genelge yayımlayarak, özel hastanelere bildirdi. Bunun üzerine aralarında Acıbadem, Bayındır ve Mesa gibi bazı büyük hastaneler SGK ile sözleşmesini bitirirken, bazıları ise yüzde 30 fark ücreti üzerinden anlaşma yaptı. Bekleme sürecindeki önemli sayıdaki hastane ise yeni bir formül arayışı içine girdi. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı ile özel hastane yetkililerinden oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyonun soruna 10 gün içinde çözüm bulması hedefleniyor. Sektör temsilcileri, hastanelerin cirolarına göre sınıflandırılarak bu doğrultuda hizmet fiyatlandırmalarının yapılmasını istiyor.

100'ün üzerinde özel hastaneye fark ücreti konusunda vekalet eden Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu, dün konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la görüştü. Görüşmenin ardından Referans'ın sorularını yanıtlayan OHSAD Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, sorunların çözümü için ortak bir komisyonun kurulduğunu kaydetti. Bu komisyonun 10 gün içinde sorunlarla çözüm önerilerini Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarının önüne getireceğini belirten Yıldırım, her hastanenin maliyetinin farklı olduğuna işaret etti. Yıldırım, hastanelerin cirolarına göre sınıflandırılarak bu doğrultuda hizmet fiyatlandırmalarının gözden geçirileceğini bildirdi. Yıldırım, "Vatandaştan bir şey istemiyoruz. Vatandaşın daha fazla katkı payı vermesine biz de karşıyız. Ama madem devlet sosyal devlet ve sağlık hizmeti veriyor, bu duruma çözüm getirsin. Bize maliyetimize göre ödeme yapıp, bizi zarar ettirmeyecek bir formül bulsun" dedi.
 
Genelge karmaşa yarattı
SGK'nın yayımladığı 1 Temmuz Genelgesi ile başlayan uygulama, hem vatandaş hem de sektör için karmaşa ortamı yarattı. Genelgeyle önce yüzde 30'u kabul etmeyen özel hastanelerin SGK'yla sözleşme feshinin sorgusunun MEDULA sistemi üzerinden gerçekleştirileceği ve böylelikle bu hastanelerin sistemden düşeceği belirtildi. Ancak ardından sistem üzerindeki bu sorgulama kaldırıldı. Bunun yerine, yüzde 30'luk sisteme dahil olmak istemeyen sağlık kuruluşlarından bir dilekçeyle SGK'ya başvurarak var olan sözleşmelerinin feshini talep etmeleri istendi. Bunun üzerine kurumla anlaşma yapmayı düşünmeyen ancak sözleşmesinin feshi yönünde bir işlem de yapmayan özel hastaneler, sistemde kalmaya devam etti. Sektör yetkilileri, bu durumun nedenini çok sayıda hastanenin sistem dışı kalmasıyla sektörde yaşanacak karmaşanın engellenmeye çalışılması olarak yorumladı.
 
OHSAD Müdürü Işın Ergüney "SGK verdiği talimata kendi uymuyor, sistemi kapatmayarak herkes çok memnunmuş gibi bir imaj yaratılmak isteniyor. Oysa durum öyle değil" dedi. Ergüney, "Şu anki tavrımız 10 gün içinde SGK'ya ne zeyilname, ne tersine bir belgeyi vermek. Gelişmeleri takip edeceğiz. Büyük hastaneler adına, 'madem öyle, SGK'yla çalışmıyoruz' tavrımızı sürdürüyoruz. Diğer yandan hasta bakmamak gibi bir düşüncemiz yok ama devlet buna zorluyor" dedi.
Uygulamadaki değişiklikler kafa karıştırsa da özel hastanelerin bir açıdan da işine yaradı. Sistem kapatılsaydı, 1 Temmuz'dan sonra SGK üzerinden özel hastanelerde yatan hastaların faturaları tahsil edilemeyecekti. Sistem kapatılmadığı için faturalandırma yapılabilecek.
 
AYSADER'den yüzde 30'luk farka destek

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSADER) Başkanı Uzman Dr. Kürşad Özdemir, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hastalardan en fazla yüzde 30 oranında ilave ücret alması yönündeki düzenlemesini desteklediklerini bildirdi. Özdemir, "Vatandaşın en sıkıntılı anında kendi rahatsızlığında veya çocuğunun acil rahatsızlığı durumunda fırsatçılık yapıp vatandaştan fazla ücret alınmasının karşısındayız. Vatandaşın kaliteli ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetinden yararlanmasının hakkaniyet ölçülerinde olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu haber toplam 1902 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim