• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hastaneye para kaptırmayın

Hastaneye para kaptırmayın
Özel hastanelerde birçok tedavinin ücretsiz olması gerekiyor. Vatandaşın bilgisizliğinden faydalanmak isteyen bazı hastaneler faturaları kabartıyor.

Vatandaşların özel hastanelerle ilgili şikayetleri bitmek bilmiyor. Fatura vermemekten, fazla para almaya kadar giden şikayetlere bir de, yönetmelikte olmamasına rağmen acil hastaların hakkı olan tedavilerin, ücret karşılığı yapılması eklendi. Oysa yönetmeliğe göre özel hastanelerin, yaklaşık 40 ayrı tedaviden ücret almaması gerekiyor. Bunu vatandaşın bilmemesinden faydalanan bazı özel hastaneler, hastalara haksız yere yüklü miktarlarda fatura çıkarıyor. Haklarınızı öğrenip, hastanelerin haksız kazanç elde etmesinin önüne geçin. Böyle bir durumla karşılaştığınızda Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne ya da Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri'ne müracaat edin. Sağlık Bakanlığı'nın Alo 184 hattına da şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

ŞİKAYET EDİN
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurallara uymayan hastanelere yüklü miktarlarda para cezaları kesiyor. Bu cezalar bin TL'den başlayıp, hastane kapatmaya kadar gidebiliyor. SGK'lıyı kapıdan çeviren hastaneye 10 bin TL ceza gelirken, randevuya uymayanlara 3 bin TL ceza veriliyor. Gerçeğe aykırı fatura düzenleyen hastanelere verilen ceza ise 10 bin TL.

BUNLARA PARA VERMEYİN
Ücretsiz hizmetler şunlar:
1- Acil sağlık hizmetleri.
2- Yoğun bakım.
3- Yanık tedavisi.
4- Kanser tedavisi.
5- Yeni doğan sağlık hizmetleri.
6- Organ doku ve kök hücre nakilleri.
7- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlem.
8- Diyaliz tedavileri.
9- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.
10- Ayrıca sevkli şehit yakınları, terör mağdurları ve gazilerden de fark alınamıyor.

HER HASTANE % 90 ALAMAZ
Özel hastanelerin vatandaştan yüzde 70'e kadar alabildiği ilave ücret oranı, geçen hafta yüzde 90'a çıkarıldı. Böylece hastaların ödeyeceği para da yüzde 20 arttı. SGK yetkilileri, bunun tüm hastanelerin yüzde 90 fark alabileceği anlamına gelmediğini belirterek, "Hastanelerle kategorilere göre anlaşma yaparız. Alacakları pay da bu kategorilere göre belirlenir. Bu da sadece küçük bir kısım hastanenin yüzde 90 fark alabileceğini gösteriyor" dedi.

ACİLLER ÜCRETSİZ!
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 32 Acil Durum'a göre, özel ve vakıf hastaneleri aşağıdaki durumlarda para talep edemez: Şuur kaybı MI, aritmi, hipertansiyon ve kalp krizleri Zehirlenme Genel durum bozukluğu Trafik kazası Ani felçler Migren ve/veya kusma, şuur kaybıyla beraber olan baş ağrıları Astım krizi Yüksek ateş Ciddi alerji, anaflaktik tablolar Akut batın Yüksekten düşme Ciddi iş kazaları, uzuv kopması Menenjit Elektrik çarpması Ciddi göz yaralanmaları Kurşunlanma, bıçaklanma, kavga, terör, sabotaj vb. Renal kolik Akut Psikotik Tablolar Donma, soğuk çarpması Isı çarpması Ciddi yanıklar Bebek komaları Başlamış doğum faaliyeti Diyabetik ve üremik kanama Genel durum bozukluğunun eşlik ettiği diyaliz hastalığı Masif kanamalar Omurga kırıkları Tecavüz Vurgun yemek Boğulma İntihar girişimi.


ÖZLEM KAMER TERCANLI / Takvim

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim