• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Hastanın durumu 'rengi'nden belli olacak

Hastanın durumu 'rengi'nden belli olacak
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde uygulanacak yeni 'hizmet kalite standartları'nı (HKS) belirledi. Artık hastaneler, hastalarının sağlık durumunu, simge, işaret ve renklerle tanımlayacak.

Buna göre yatışı yapılan her hastada beyaz renkli kimlik tanımlayıcı kullanılacak. Alerjik hastalarda ise sadece kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı olacak. Psikiyatri hastaları için ise hastaneler tarafından belirlenecek renkler kullanılacak. Doğum sırasında kız bebekler pembe, erkek bebekler de mavi renklerle tanımlanacak. Hastaların sağlık durumunu da simge ve figürler gösterecek. Yeni sistemde düşme riski olan hastalar dört yapraklı yonca, solunum izolasyonu sarı yaprak, damlacık izolasyonu ise mavi çiçekle tanımlanıyor.

Sağlık Bakanlığı; Ankara, İzmir, Antalya, Bolu, Eskişehir ve Mardin'deki seçilen devlet, üniversite ve özel hastanelerde HKS ile ilgili pilot çalışmaları tamamladı. Prof. Dr. Adnan Çinal başkanlığında 16 uzman doktorun hazırladığı HKS ile hastanelerde uyulması gereken hizmet kalite standartları belirlendi. Yeni sistemde hastalar, simge ve renklerle ayırt edilecek. Hastanelerde kullanılacak simgelerden en dikkat çekeni ise kırmızı yıldız. 'Temas izolasyonu'nu tanımlayan kırmızı yıldız komünizmin simgesi olarak biliniyor. Ayrıca mavi, beyaz ve pembe kodlarla hastanede yaşanan olumsuz durumlar bu renk simgeleriyle anında duyurulacak. Buna göre doktor ve idarecilere verilecek olan çağrı cihazlarına gelen renk koduna göre hastaya müdahale edilecek. Mavi kod, özellikle kalp ve solunum yetmezliği gibi acil müdahale gerektiren durumlarda, pembe kod, bebek ve çocuklara yönelik olabilecek olan kaçırma, kaybolma ve benzeri durumlarda, beyaz kod da hasta veya hasta yakını ile çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında kullanılacak.

hasta-renk.jpg

 

Hastanelerin tüm birimlerini kapsayan HKS'de hijyenden yönetime kadar yüzlerce kriter yer alıyor. Puanlama sisteminin kullanılacağı bu kriterlerde, hastanelerin durumu bakanlık tarafından net bir şekilde ortaya konulacak. HKS, sağlık çalışanları ile hastaların güvenliği ve memnuniyeti açısından önemli. HKS'ye göre hastanelerde olması gereken kurallarda en dikkat çeken bölümler arasında, yatan hastalara tedavi süreciyle ilgili eğitim verilecek olması bulunuyor. Hastanın kullanacağı ilaçlardan tıbbi cihazlara, beslenmelerinden egzersizlerine kadar birçok konuda dikkat çekilecek özellikler hasta ve yakınıyla paylaşılacak. Bu süreçte, sigara kullanmaya devam eden hastalar, sigarayı bırakmasıyla ilgili tedavi sürecine de dahil olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17700 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim