• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hastaya fatura vermeyen hastane suçlu

Hastaya fatura vermeyen hastane suçlu
Hastalardan fazla para alan ve fatura vermeyen bazı özel hastanelersuç işliyor.Fatura vermemekte direnen hastane için SGK'ya başvurup, ödediğiniz fazla parayı geri alın

SOSYAL Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşmalı özel hastanelere gidenler dikkat! TAKVİM'in gündeme getirdiği 'özel soygun'un çapı genişliyor. Geçtiğimiz hafta yaptığımız haberde, özel hastaneye giden bir vatandaştan fazladan 563 lira alındığını, bu durumun ise vatandaşın fatura istemesiyle ortaya çıktığını yazmıştık.

TAKVİM'E ŞİKAYET YAĞDI
Olayı gündeme getirdikten sonra TAKVİM'e ihbar yağmaya başladı. Bazı özel hastaneler aldıkları yüksek ücretlerin faturalarını vatandaştan saklayarak hem Maliye ve SGK'yı, hem de hastaları zarara uğratırken; SGK yetkilileri, bu tür olaylarla karşılaşanların haklarını araması gerektiğini, hastanelerin ise fatura verme zorunluluğunda olduğunu açıkladı. Yetkililer, böyle bir durumla karşılaşan vatandaşların olayı mutlaka SGK'ya ve Sağlık Bakanlığı'na bildirmeleri gerektiğini ifade etti. Yetkililer, "Vatandaşlar ceplerinden çıkan fazla parayı almak için hastane hakkında şikayette bulunsun"dedi.

3 BİN LİRALIK CEZASI VAR
'2012 Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi'ne göre de, hastanın istemesi halinde, özel hastane, tutar sınırı olmaksızın tüm işlemleri ayrıntılı gösteren bilgi ve belgeleri hastaya vermek zorunda. Hastaya istenilen belgeyi vermeyen hastaneleri ise 3 bin TL ceza bekliyor. Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci, haksızlığa uğrayanların aradan ne kadar süre geçerse geçsin şikayette bulunabileceğini, konunun çözümsüz olmadığını söyledi. Kahveci, Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneleri denetlediğini, SGK'nın da belgeleri incelediğini kaydetti.

HASTALARA VERİLMESİ ZORUNLU EVRAKLAR
Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne göre; tüm hastalar için fatura düzenlenmesi zorunlu. Faturalarda muayene ücreti, tetkik ve tahlil bedelleri, yatak ücreti, ilaç bedelleri, ameliyat ücreti ile hastalara kulanılan protez-ortez, sarf malzemeleri ve diğer iyileştirici tıbbi malzemeler dökümlü olarak ve birim fiyatları belirtilerek gösterilmeli veya dökümlü ilaç-malzeme listesi de faturaya eklenmeli. Hastaneler tarafından hastaya ücretsiz olarak verilmesi gereken belgeler şöyle: Detaylı fatura. Laboratuvar tetkik, tahlil sonuçları ile röntgen filmleri. Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, hastalığın teşhisi, yapılan incelemeler ile tedavi ve sonucuna ilişkin tedaviyi yapan tabip tarafından düzenlenecek çıkış özeti.

BELGE İÇİN 450 TLTALEP ETTİLER
TAKVİM'i arayan bir okurumuz, İstanbul'un Anadolu yakasında tedavi gördüğü özel hastanede başına gelenleri şöyle anlattı: "1 yıl önce acil olarak hastaneye gittim ve ameliyat oldum. 6 bin TL para ödedim. Hiçbir doküman, fiş, evrak vermediler. İyileştikten sonra hastaneden fatura dökümü istedim. Bana, '450 TL verirseniz faturanızı veririz. Bu parayı ödemezseniz, fatura da alamazsınız' dediler. O kadar param olmadığı için faturayı alamadım."

Özlem Kamer Tercanlı /Takvim

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5575 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim