• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Hastayla hekim arasında para ilişkisi ortadan kalkacak

Hastayla hekim arasında para ilişkisi ortadan kalkacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sektörde doktorundan patronuna dişçisinden hemşiresine pek çok kişinin tepkisini çeken tam gün yasa tasarısı ile ilgili olarak, "bu tasarının yasalaşmasıyla hasta ile hekim arasındaki para ilişkisi tümüyle kesilecek" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sektörde doktorundan patronuna dişçisinden hemşiresine pek çok kişinin tepkisini çeken tam gün yasa tasarısı ile ilgili olarak, "bu tasarının yasalaşmasıyla hasta ile hekim arasındaki para ilişkisi tümüyle kesilecek" dedi.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Başbakanlık’tan Meclis’e sevkedilen "Tam gün Yasa Tasarısı"nı, "Bir devrim ve dönüşüm tasarısıdır. Bu tasarının yasalaşması ile hasta ile hekim arasındaki para ilişkisi tümüyle kesilecek, tarihe kavuşacak. Bu ilişkinin getirdiği yabancılaşma ve yozlaşma da zaman içinde tasfiye edilecek" sözleriyle savundu.

Biz verelim diyoruz

Akdağ, şunları söyledi: "Bugüne kadar uyguladığımız politikalarla bakanlığımıza bağlı devlet hastanelerinde çalışan doktorların yüzde 78’i tam gün çalışmayı seçti. Hekimlerimize, ’vatandaştan alma biz verelim’ diyoruz. ’Sağlık Paralı hale getiriliyor’ diyorlar. Paralı hale getirilen sistem, bu hale dönüşür mü? Paralı hale getirsek, bilakis her doktorun muayenehane açması lazım."

Hoca parası da kalkacak

"Üniversitede maalesef vatandaştan sürekli para alınan bir sistem var. Yasal ama benim hekimlik anlayışıma göre etik değil" diyen Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversite hastanesine gittiğinizde ’özel işlem, özel muayene, özel ameliyat’ adı altında para alınıyor. Özellikle hocaya gidiyorsanız, bu parayı ödemeden hiçbir hizmet alamıyorsunuz. Muayenehanesi yok, tam zamanlı çalışıyor ama ’özel işlem, özel ameliyat’ olduğu için hekim, muayenehanedekiler gibi hastadan para alıyor. Bu kalkıyor."

Hakettiklerini vereceğiz

Üniversite hastanelerindeki hekimlere de hak ettikleri parayı vereceklerini söyleyen Bakan Akdağ, şöyle devam etti: "Kamuya ilave bir masraf mı getiriyor, hayır. Önemli hastalığı olan bir kişi, külliyetli miktarda para vermeden hizmet alamıyordu. Biz bunu değiştirdik. Sistem şimdi, ’aile hekimine gidersen hiç para almıyorum. Devlet hastanesine gidersen 3 lira istiyorum (bir sigara parası yani), eğitim hastanesine gidersen 4 lira, üniversite hastanesinde 6 lira, özel hastanede 10 lira vereceksin’ diyor. Muhalifler, ’sağlık hizmeti paralı hale getiriliyor’ diyorlar. İnsaf yahu."

Hastaneler boşalmayacak

YENİ sistemin dünyada vatandaşına en cömert sağlık hizmeti sunan bir sistem olduğunu söyleyen Bakan Recep Akdağ, şöyle konuştu: "Hastaneler boşalır diye ’korkutucu senaryolar’ üretmeye çalışıyorlar. Hayır, biz biliyoruz; ’Tamgün Yasası’ ile ne boşalacak, ne de birşey olacak. Anketler yaptık, alanın ne düşündüğünü biliyoruz. Zaten şu anda yüzde 80’i gönüllü olarak tam gün çalışıyor, yüzde 20 de tamgünü seçecek. Üniversite hocaları da performansa geçecek. Askeri hastanedeki bir uzman hekim de yaklaşık 6 bin lira gelire kavuşacak."

Hürriyet

Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim