• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

‘Hastaysanız kolesterol ilaçlarınızı bırakmayın’

‘Hastaysanız kolesterol ilaçlarınızı bırakmayın’
Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, kolesterol ilaç tartışmalarıyla önemli uyarılarda bulundu. Öz, “Koroner damar tıkanıklığınız var ise kolesterol ...

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, kolesterol ilaç tartışmalarıyla önemli uyarılarda bulundu. Öz, “Koroner damar tıkanıklığınız var ise kolesterol ilaçları yaşam kurtarır, bu ilaçların sağlıklı insanlar üzerindeki etkisi kanıtlanmadı” dedi

KOLESTEROL ilaçlarıyla ilgili Türkiye’deki tıp otoriteleri arasında günlerdir süren hararetli tartışmalara okyanus ötesinden ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz de katıldı. Konuyla ilgili VATAN’a konuşan Öz, “Kalp hastası olmadığınız sürece diyet kolesterolü önemli değil. Kolesterol vücut için gereklidir. İyi kolesterolün vücudu koruyucu özelliği vardır. Amerikan Kalp Derneği ilaç kullanımından ziyade besin tüketerek sağlıklı kalmayı ve sağlıklı bir insan vücudunda da günlük tüketilen 300 mg. diyet kolesterolü olması gerektiğini ifade eder” dedi.

Tereyağına dikkat

Öz, şunları söyledi: “Yüksek kolestrolü olanlar, koroner hastalıkları olanlar ve diyabet sorunu olanlarda ise günlük tüketim 200 mg. seviyesinde olmalıdır. Bazı ülkelerde ve sağlık kurumlarında diyet kolesterol tüketimine ilişkin öneriler olmamakla birlikte diyetlerde kullanılacak en büyük kolesterol kaynağı yumurtada bulunmaktadır. Günde ortalama 1 yumurta yenilebilir. Tereyağı gibi doymuş yağlar kolesterolü yükseltir. Sağlık örgütleri bu yüzden sıvı ve nebati yağ ve hafif margarinleri tereyağı yerine kullanılmasını önermektedirler.”

Yaşam tarzı önemli

“Kolesterole ilaçla tedavi yöntemleri Koroner damar tıkanıklığı gibi Ateroskleroz rahatsızlıkları olan kişilerde yaşam kurtarıcı bir rol oynar ancak aynı ilaçların sağlıklı kişilerde ne derece yarar sağladığı kanıtlanması oldukça zor bir nokta. Doktorlar hastalarının sigarayı bırakmaları, kilo vermeleri ya da egzersiz yapmaları konusunda motive edemedikleri için ilaçla tedaviye yöneliyorlar. Ancak daha kaliteli ve gelişmiş bir yaşam tarzına hastaları yönlendirmek ilaçla tedaviden çok daha önemlidir.”

‘İlaç kullanılabilir’

Mehmet Öz’ün babası Prof. Dr. Mustafa Öz de, “1955’de ABD’ye gittiğimde de kolestrol ilaçları tartışması vardı. Hastanın yüksek kolesterolü karşısında kalp ve vücudunun diğer bölgelerindeki damarlarında tıkanıklık var ise bu ilaçların verilmesinde sakınca yoktur. Bütün dünyadaki tıbbi örgütler (Harvard) bu tür hastalara kolestrol ilaçlarını verir” diye konuştu.

Öznur KARSLI

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3882 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim